Още един граничен пункт ще свързва България и Северна Македония

Нов граничен пункт ще бъде изграден между България и Република Северна Македония. Стратегическият проект за ГКПП „Клепало“ между Струмяни и Берово ще осигури още една връзка между двете страни и ще помогне за развитието на икономическото сътрудничество и на туризма, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

За ускоряване на работата по граничния пункт се договориха вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов и македонските му колеги – министрите на транспорта и съобщенията Благой Бочварски и на местното самоуправление Горан Милевски. Министрите участваха в заседанието на работна група „Инфраструктура, транспорт, свързаност“ в рамките на правителствената среща между двете държави.

Строителството на новия граничен пункт ще се финансира с 10,3 млн. евро от  Програмата за трансгранично сътрудничество България – Северна Македония в периода 2021-2027 г. По нея ще се доизградят и рехабилитират довеждащите пътища до границата от Струмяни и от Берово.

Министрите начертаха стъпки за ускоряване на изграждането на ГКПП „Клепало“. До края на февруари се очаква да бъде проведено първото официално заседание на Смесена експертна комисия за определяне на параметрите му.

България е започнала да работи по подобряване на пътищата към бъдещия пункт. Извършен е превантивен ремонт на приблизително 20 км от третокласния път Струмяни – Раздол. За оставащите около 17 км до границата има изготвен проект с два варианта за изграждане на трасето. Експертната комисия към АПИ  ще избере един от двата варианта до края на февруари, след което ще започнат необходимите екологични процедури. Изграждането на отсечката е заложено в  инвестиционната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Министър Гроздан Караджов информира, че предстои разширение на граничен пункт „Станке Лисичково“ между Благоевград и Делчево. Пълната  модернизация от българска страна включва проектиране и изграждане на нови отделни трасета на пункта, които да поемат увеличен трафик на пътници и превозни средства. Ще има и нови сгради за изпълнение на граничния и митническия контрол. Така ще се облекчи значително пътуването между двете държави и ще се намали чакането в пикови моменти.

На днешното съвместно заседание на правителствата на България и Северна Македония бяха подписани три меморандума за разбирателство за сътрудничество в сферата на земеделието, между малките и средните предприятия, и за развитие на жп линията София-Скопие, която е част от големия проект Коридор №8.

Новият подход вече дава резултати, заяви, цитиран от БНР, премиерът Кирил Петков по повод подписаните три меморандума. Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски пък заяви, че правата на българите в Северна Македония трябва да бъдат конституционно гарантирани, така както е присъщо за една европейска държава. Но посочи, че това е процес, който изисква немалко време.

Снимка: Министерски съветПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

  1. „Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски пък заяви, че правата на българите в Северна Македония трябва да бъдат конституционно гарантирани, така както е присъщо за една европейска държава. Но посочи, че това е процес, който изисква немалко време.“ А досега къде сте били, да не сте били под похлупак? Да не би от вчера да сте решили да кандидатствате в ЕС?

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук