Очакват добра реколта от грозде, с добра захарност

160 000 тона отиват за вино, 100 000 тона – за ракия

Очакваме добра реколта от грозде тази година, с добра захарност. Между 150 и 160 хил. тона грозде ще бъде прибрано за винопроизводство. Други 100 000 тона  стандартно се ползват за подготовката на производство на ракия. От 50-60 хил. тона се приготвя оцет във винарните. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите  Румен Порожанов  при откриване на гроздобера в чирпанското село Могилово. Той поясни, че  у нас се отглеждат близо 600 хил. дка лозя, като 55% от тях са червени,  а 45% са бели и към тях спадат десертните сортове, информират от Министерството.

Цените,  на които се изкупува  гроздето, са в рамките на стандартните. „Винарският сектор, е сред  водещите за България, с добре структуриран бизнес, най-вече в преработката, но и в реализацията. Имаме над 266 лицензирани изби, други между 15 и 18 са в процес на подготовка. Очакваме постепенно и плавно надграждане във винения сектор. Не можем да разширяваме масивите от гледна точка на ограниченията, които са дадени в рамките на Европейския съюз, защото България има квота за лозята и опции до 1% увеличение на година“, допълни Порожанов.

Министърът каза още, че в новата лозарска  програма, по настояване на бранша, е включена и мярката за съфинансиране на застрахователните премии. Пожела добра реколта на всички стопани – лозари и винопроизводители.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук