ЗАЩО ГРАЖДАНСТВОТО ОТСВИРВА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ?

общински съвет - граждани
контакти

[quote]ТРИМА МЕСТНИ УПРАВЛЕНЦИ С ОТГОВОР НА ВЪПРОСА[/quote]

Според Закона за местното самоуправление и местната администрация, и Правилника за дейността на Общински съвет – Димитровград, гражданите имат право да присъстват на сесиите, както и на заседанията на Постоянните комисии. Председателят е длъжен да осигури условие за такова присъствие. Факт е обаче, че като се изключат медиите, някои заинтересовани лица и местните парламентаристи, на които това им е работата, наблюдатели липсват. Гражданството на практика отсвирва общинския съвет, въпреки, че част от взетите решения после предизвикват ропот. Защо се получава така? С въпроса се обърнахме към председателя на настоящия общински съвет и бивш кмет Стефан Димитров, настоящият кмет и бивш председател на общинския съвет Иво Димов и бившият председател, бивш депутат Катя Чалъкова.

Стефан Димитров зае поста след последните местни избори, а в предния мандат беше кмет. Първият сред равни смята, че е важно общинските съветници да чуват гражданите, а не толкова последните да присъстват на сесията. Те могат да изразяват вижданията си гласно и писмено. Ще бъде много по-полезно ако предварително се систематизират виждания – подадат се към общината, разгледат се първоначално в комисиите, след което, евентуално, се вземат под внимание и на самата сесия.

Ако едни човек дойде в залата и създаде суматоха – това в никакъв случай няма да е полезно. За съжаление, откакто аз съм председател на Общинския съвет, конкретни становища и предложения, що се касае до развитието на общината, липсват. Мога да кажа, ако гражданите не търсят истината, то няма как да бъдат взети под внимание техните виждания за развитие на общината и на България. Има една такава приказка – демокрацията в България се изразява единствено и само по време на избори, коментира Димитров.

Катя Чалъкова бе председател от 2009 до 2011 г., после и депутат от ГЕРБ. Според нея в България няма определено мислене, че гражданинът е с активна позиция. В същото време голяма част от хората имат невярно отношение към нещата, казват – какво като отида на сесията, те си вземат решението, значи ще стане. Не е така – гражданското общество може да промени много неща. На местната законодателна власт не се отдава достатъчно тежест, значение и важност. Ако ние се научим да мислим за законодателната власт, както на местно, така и на национално ниво, като важна и съществена, тогава и хората ще имат амбицията да споделят своето мислене, казва бившият председател на ОбС.

Причина за липсващите посещения Чалъкова вижда в няколко неща. На първо място – заседанията се провеждат в работен ден и хората няма как да присъстват. На второ – пряко заинтересованите от конкретни решения, не идват. Загуба е това, че в Димитровград не излиза вестник, а телевизионният канал не покрива всички населени места. За предстоящия дневен ред излиза информация по сайтовете, но по-възрастните не са свикнали с технологиите. Оттам се получава несинхронизирана и недостатъчна информация за предстоящите точки по дневния ред. Тя е по-подробна след като се вземат решенията, след самата сесия, отколкото преди това, коментира тя.

Иво Димов бе председател от 2007 до 2009 г., след което стана депутат от ГЕРБ, а след последните местни избори – кмет на община Димитровград. Той също споделя мнението, че гражданите стоят встрани от проблемите и от решенията, които се вземат.

Факт е, че на заседание присъстват не повече от един – двама човека, в повечето случаи постоянни посетители. Навремето, когато бях председател имаше идея да се оформи Граждански съвет, който да бъде в помощ на Общинския, за да се чува и мнението на гражданите, но проектът не  стартира. Много бих се радвал ако в бъдеще се реализира такава форма, изразява надежда Димов.

Не е тайна, че до голяма степен на заседания водещи са по-скоро партийната принадлежност и политическите окраски. Това по-един или друг начин влияе на вземането на решения. В ОбС влизат хора, които трябва да изразяват мнението на избирателите си. В много от случаите това мнение се изкривява или се спекулира с него и не се дава обективната и реална картина на гражданите и тяхното мнение, допълва градоначалникът.

АВТОРСКО

За сесията се знае, че се провежда всеки последен четвъртък на месеца, а комисиите – предната седмица. Именно там става първоначалното разглеждане на докладните и оформянето на становища. На заседанията на комисиите граждани могат да присъстват, но интерес, поне към момента, никой не е проявил, според местни парлементаристи.

Прав е Димитров като казва, че външните хора на сесията може да създадат суматоха. Какво обаче ще стане, ако при важен въпрос дойдат повече посетители? Дали това няма да доведе до компрометиране на заседанието? Да не говорим, че зала „Гроссето“, където се провеждат сесийте, е модерна, уютна, но малка. Ставали сме свидетели, когато на дадено събитие започват да се изваждат столове в последния момент. Междуредията също са тесни и неудобни за добиращи се до вътрешни места на последния ред хора. А и самите маста са кът.

Очертава се мнението, че гражданите сами трябва да вземат инициативата и да посочват проблемите. Да, това е вярно. Но е явно и, че не се случва. Политиците трябва да инициират този процес. Те не го правят. Е, може да има изключения, колкото да се затвърди правилото. Прави впечатление, че народните избраници застават зад фразата-барикада „Няма активност“.

Отрезвяващо, ако някой си е мислил друго, звучат думите, че партийната принадлежност и окраски са определящи в местния парламент. Това обаче не изненадва никой. По-скоро е важно, че мнението на гражданите започва да олеква. И защо тогава да се занимават с общи дела, след като други са избрани да правят това? Не е задължително всеки да бъде с активна позиция, да тича през ден до общината, за да предлага решения – писмени или устни, разсъждава редовият гражданин. И отсвирва на практика общинският съвет. Но и своята роля в решаване на общите проблеми.

Правилно ли е? Кой знае… Обаче е истина. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

4 КОМЕНТАРИ

  1. Внимавайте какво си пожелавате :)Повечето от гражданите не знаят за тази възможност,ама като научат не ми се мисли как ще се провеждат заседанията.:)

  2. Благодарим за интереса, Карамане! Но, защо ние да си пожелаваме нещо? Нищо не си пожелаваме, поне не в тази насока. Казваме нещата такива, каквито са. Нали за това до името ни пише „Вестник като живота“. А изводи, ако иска, всеки да си прави сам. Ако пък има позиция, готови сме да я публикуваме.

  3. А бе кой го интересува. Нали затова сме ги избрали – да решават вместо нас. Пък на който му се слушат безполезни приказки в половината от времето на заседанието да върви. Един път като иде няма да повтори. Че и с микрофони говорят, не може да дремне човек докато тъй и тъй си губи времето.

  4. Гледал съм някои от сесиите в интернет и може да се каже, че половината от времето преминава в спорове между Иво Димов и Стефан Димитров. Ами за какво да ходят гражданите тогава?

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук