ОТ 5 500 ГОДИНИ ХОРАТА НОСЯТ ОБУВКИ

контакти

Поне от 5 500 години хората по земята носят обувки, защото на толкова е най-старата намерена. Отрита е в пещера в Армения. Обувката е по-древна от Хеопсовата пирамида в Египет, дори и от Стоунхендж, датирани в по-късни епохи. Представлява кожен мокасин, направен от парче волска кожа, пристегнато с кожена връв на пръстите и петата.

PeshteraПри изваждането й от пещерата обувката била мека, но кожата започнала да се втвърдява заради контакта с въздуха. Мокасинът бил напълнен със суха трева, но учените не могат да кажат дали това е, за да се запази формата, или за да топли повече. Интересен факт е, че, при откриването, от обувката не се носела никаква миризма. Ръководителят на експедицията, д-р Рон Пинхаси от „Корк колидж“ в Ирландия, твърди, че патъкът отговаря на №37 по европейския стандарт, но не може да се каже с категоричност дали го е носен от мъж или жена, защото тогава хората били по-дребни от днес.

Смятаната доскоро за най-стара кожена обувка беше открита в Алпите преди няколко години. Тя датира от периода между 5 375 и 5 128 г., с няколко стотин по-нова от арменската.

baner-widПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук