ОТ 2014-ТА ДЕКЛАРАЦИИ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ И ДЪЛЖИМИ ВНОСКИ СЕ ПОДАВАТ ЗАЕДНО

От 1 януари 2014 г. две от най-често подаваните от осигурители и работодатели месечни декларации – образец № 1 „Данни за осигуреното лице” и образец № 6 „Данни за дължими вноски ”, трябва да постъпват в НАП едновременно. Това се отнася за данните, които задължените лица ще подават за месеците след декември 2013 година – например  за месец януари 2014-та, които трябва да постъпят в приходната агенция до 25 февруари догодина. НАП ще приема двете декларации само ако декларираните месечни задължения с декларация образец № 6 са равни на изчислените задължителни осигурителни вноски от подадените декларации образец № 1, съобщават от Приходната агенция.

Промените бяха публикувани в Държавен вестник бр. 99 от 15.11.2013 г. и влизат в сила от началото на следващата година, допълват от НАП. С посочените съпоставки на декларираните данни, освен улесняване на клиентите на приходната администрация, се минимизира възможността за подаване на данни за осигурени лица, когато осигурителят не е декларирал в пълен размер задълженията си за осигурителни вноски. По този начин ще намалеят и опитите за манипулиране на данните, подавани с декларация образец № 1, водещи до злоупотреби с фондовете на Държавното обществено осигуряване и със средствата на Здравната каса.  

Целият свят в един екран с ТРАКИЯ КАБЕЛwww.trakiacable.net Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук