От 20 май приемат документи за подмяна на старите печки в Димитровград

контакти

От следващия понеделник, 20 май, в Димитровград започва прием на документи по новата процедура, даваща отново възможност за подмяна на старите печки на твърдо гориво и придобиването на екологични уреди отопление. Това става възможно по новата програма за подобряване качеството на атмосферния въздух, по която Общината започна изпълнението на проект „За по-чист въздух в община Димитровград“, по Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. Подробности на пресконференция дадоха кметът на Димитровград Иво Димов, заместник-кметът Яшо Минков и част от екипа по проекта – Мариана Христова и Борислав Тафраджийски.

Интересът е огромен. Документи могат да подават всички жители на град Димитровград и населените места, които използват за отопление горивни устройства на дърва и въглища, за да кандидатстват за подмяната им с екологосъобразни алтернативни устройства, коментира кметът Иво Димов.

Над 16 млн. лева е ресурсът по проекта, срокът за изпълнение е 60 месеца – до 31 декември 2029 г. След кандидатстването, данните ще бъдат обобщени и ще бъде обявена процедура за избор на изпълнител. Ако няма обжалване, оптимистичният сценарий е дейности да започнат още тази есен. Междувременно бе посочено, че около стотина домакинства са подписани договори в предходния програмен период, но ресурсът не е стигнал. Те трябва да преподпишат договорите си.

Всеки одобрен кандидат ще получи безвъзмездно демонтаж на заменения отоплителен уред на дърва и въглища, доставка и монтаж в жилището на избраното новото отоплително устройство. В този програмен период ще има възможност да се кандидатства за устройства на пелети, термопомпи и климатици.

Документите могат да се изтеглят от сайта на Община Димитровград, да се вземат от офиса на ул. „Цар Симеон“ 5-В, като предходния път, както и от гише в Общината. След попълването им, те трябва да се подават в посочения офис. В зависимост от струпването на хора, ще се преценя дали проверката ще се прави веднага или на по-късен етап, за да бъдат отстранявани евентуални пропуски.

Всеки кандидат трябва да отговаря на определени на проекта изисквания, които са качени на сайта на Община Димитровград. От гледна точка на времето на подаване на документите, важно е да се подчертае, че не редът, а методика е определяща за класирането, свързано с получаването на точки. Така се избягва субективният фактор. В този ред на мисли – това не е социална програма и социалният статус не влияе на оценяването.

На 20 май се открива първата покана. Срокът й е до 31 юли, след което ще започне техническото изпълнение на дейностите. Вероятно ще последва и втора покана, при остатъчен ресурс, поясни заместник-кметът Яшо Минков.

Борислав Тафраджийски коментира конкретно за самите уреди, от гледна точка на механизма за определянето кои ще бъдат най-подходящи за отделните жилища, включително като мощност. Бяха споделени и специфики за термопомпите, за които се изисква по-персонален подход. Например, ако са на принципа „вода – вода“, ще се изисква отделен проект, а ако са на принципа „въздух – вода“ – ще се налагат повече посещения. Уточнено бе още, че при „въздух – вода“ термопомпи могат да се монтират в апартаменти, но ако е „вода – вода“, е различно… Важно е да се знае още, че вътрешната инсталация е ангажимент на крайния получател.

Мариана Христова припомни изискването класираните да върнат старо отоплително устройство преди монтажа на ново. Компромис може да се направи за вградени камини, с условието да не се ползват като такива.

Очакването, след края на този и на база предходния успешен проект, е община Димитровград да стане с най-голям брой нови екологосъобразни отоплителни тела на глава от населението.

Документи се подават всеки работен ден от 09:30 до 18:00 часа на посочения офис, зад Община Димитровград. Можете да получите допълнителна информация всеки работен ден и на телефон: 0882 548 736, от 9:30 до 18:00 часа.

Всички образци на документи и изисквания са публикувани на сайта на Община Димитровград – тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук