От три дни 15-годишният Омар от автобуса убиец изчезнал от центъра в Харманли

контакти

Непълнолетният сириец, за който се появи информация, че е от инициаторите на трафика с автобуса, убил двама полицаи в Бургас, от три дни е изчезнал от центъра в Харманли, където е бил настанен с хуманитарен статут, става ясно от информация на Областна администрация – Хасково.

Областният управител инж. Минко Ангелов, заместникът му Мартин Узунов, председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Мариана Тошева и заместникът й Димитър Киров са посетили днес Регистрационно-приемателния център в Харманли. Те извършили проверка, след информацията на МВР, че единият от задържаните бежанци, които участваха в сутрешната катастрофа с автобус и полицейски автомобил в Бургас, е мигрант в Центъра. В автобуса са превозвани 47 бежанци от Сирия, а двама полицаи загубиха живота си.

Мариана Тошева е съобщила, че бежанецът е на 15 години, казва се Омар и не се е появявал в Центъра от 22 август. Това означава, че той е бил в неизвестност от три дни…

В същото време, подчертава Тошева, в лагера всяка вечер се извършва проверка след 22 часа. Необходимостта от още охрана е налице, допълват от Областна администрация – Хасково.

Оттам съобщават още, че в лагера Омар бил с пълнолетните си братя, които заминали. Предстояло и той да се събере със семейството в Турция. Странно, защо след като е непълнолетен, е оставен сам в лагера, е въпрос, налагащ се от само себе си? Също – каква е била реакцията при установяване на отсъствието на Омар?

Същевременно областният управител и заместникът му са поставили въпроса за по-засилена охрана в Регистрационно-приемателния център в Харманли, за да се предотвратят инцидентите с трафик на хора. Те, както и ръководството на ДАБ, са на мнение, че трябва да се включи жандармерия, която да охранява Центъра. Същото трябва да стане и с охраната по границата, заради засиления бежански поток.

Военни подкрепления ще бъдат изпратени на възпрепятстващото съоръжения, заяви днес министърът на отбраната Димитър Стоянов. Областният управител Минко Ангелов подчерта, че това ще засили контрола и изрази надежда, че мигрантският поток, който през последните месеци е нараснал с 24 %, ще се намали.

Снимки:plovdiv-press.bg, Областна администрация – ХасковоПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук