От площад „Поезия“ в Димитровград тръгва „Разходката на Джейн“

Стотици хора, от всички континенти, стават част от тази инициатива и мрежа на съмишленици

Желаещите да направят обиколка, с разказ за историята на ключови обекти в Димитровград и неговото архитектурно наследство, да заповядат на 4 май, събота, на площад „Поезия“, пред бистро „Планета“. От 10 часа там ще бъде сборният пункт за инициативата „Разходката на Джейн“.

„Разходката на Джейн” в Димитровград е част от световната инициатива Jane’s Walk, вдъхновена от делото и наследството на урбанистката Джейн Джейкъбс, която се интересувала от града като споделена среда за живеене. Социалната дейност и творчеството й са свързани с движението за опознаване и подобряване на градовете с техните квартали и общности и за стимулиране на превръщането им в места за добър живот, творчество, икономика и почивка.

В нейна памет, всяка година в началото на месец май доброволци организират разходки в своите градове. Стотици хора, от всички континенти, стават част от тази инициатива и мрежа на съмишленици.

Изграждането и създаването на Димитровград

Изграждането на Димитровград е било предназначено да бъде един от най-големите урбанистични държавни успехи през 50-те години на ХХ век. Ентусиазираните бригадири изграждат „град на мечтите”, „град на младостта”, вграждайки романтизъм и надежда за светлото бъдеще. Днес Димитровград е музей на открито от 50-те години на миналия век: уникалната архитектура и примери свидетелстват за историческия период в България. Градът е част от Европейския културен маршрут на Съвета на Европа „АТРИУМ- Архитектура на тоталитарните режими на XX век в европейската градска памет”, с което заема достойно място на картата на Европа.

Създаването на Димитровград е свързано с акт, който е уникален за България и много рядък в световен мащаб – изграждането на изцяло нов град в неговата цялост, с всичките му основни социални сфери. В нашата страна няма друг такъв случай. Тези нови градове в Европа и по света са много редки: Дунайварощ – Унгария; Айзенхютенщадт – Германия; Нова Хута – Полша; Раса – Хърватия; По логиката на възникването си, градът е амбициозен проект за градско планиране и създаване, който до голяма степен е представител на новия политически строй  и неговата идеология. Пространствената структура на града е показателна за идеята за обществото и хората, в която пространството е предвидено както за публично проявление на властта, така и за оттегляне в частната сфера, представено символично чрез планиране на домовете за отделните семейства. Димитровград съчетава градското развитие и архитектурните идеи на модернизма за компактния град, с функционално зониране в съответствие с принципите на Атинската харта и доктрината за „социалистическата класика“, внасяна и налагана от Съветския съюз.

Градски център – Димитровград

Градски център – Димитровград – ансамбълът на бул. „България“ – бул. „Димитър Благоев“, с принадлежащия му парк „Марица“, е гръбнакът на градоустройствената идея на проф. Петър Ташев от 1950 г., който съчетава в себе си много идеи за модернизация за функционално зониране, стандартизирано жилищно строителство сред зелени зони, отделяне на работната зона от зелен пояс. Едновременно с това, ансамбълът е създаден в естетиката на неокласицизма – единствената възможна по онова време регулаторна гледна точка. Тя е реализирана почти изцяло, без емблематичния Дом на съветите и театъра, и носи влиянието на още три периода – 60-те години на миналия век, с архитектурата на рационализма, която вече се е наложила в България, през 80-те години с модните пътнически зони по това време и архитектурата след 90-те години.

Вторичен градски център

Градоустройствен комплекс около бул. „Трети март“ –  вторичен градски център, който осигурява решение за прехода между жилищния квартал „Толбухин“ (сегашен квартал „Славянски“), който вече е построен в съответствие с първия градоустройствен план (отменен през 1951 г.), създаден от архитект Любен Тонев, и предстоящото изпълнение на втория градски план за развитие на архитект Петър Ташев. Площадът има акцент по надлъжната си ос – Дом на културата, с обществен културен център и кино. Улицата е допирателна към площада, докато в него тя се отклонява, обръщайки се към старата водна кула от другата страна на железопътната линия, която създава връзка с главния център на града. Жилищните блокове, построени по линията на бул. „Девети Септември“ (в момента бул. „Трети март”) се характеризират с архитектурни решения, които следват доктрината за т.нар. „социалистически класики”, наложени от чужбина – четириетажни, монолитни, със скатни покриви, някои от които с магазини на приземните етажи.

Mемориален парк „Пеньо Пенев” 

Мемориалният парк „Пеньо Пенев” е създаден върху напълно обезлесена местност, на терен, който е бил сериозно разрушен в резултат на предишна кариерна дейност за добив на варовик. Проектиран е на значително наклонен терен, с денивелация 40 метра, височина от юг на север – в местността „Френската келема”, граничеща с хълмистата местност „Габера”. Общата площ на парка „Пеньо Пенев” е около 350 дка (35 хектара). Местност „Габера” била любимото място на поета Пеньо Пенев. Триизмерната и пространствената композиция е подчинена на състава на плана, а богата растителност и интересни растителни композиции са проектирани. Тенденциите за тяхното оформление са били заимствани от световната изложба на парковото изкуство, проведена в Италия през 1961 година. Паркът е посветен на младежкото бригадирско движение и уважението към поета Пеньо Пенев, недооценен приживе и разочарован от тесногръдата догма на режима. Образът на Пеньо Пенев, поетът на труда на младежките бригадири, придобива напълно нов смисъл в светлината на смекчаване на идеологическия натиск върху обществото и чрез интегрирането на неговия мемориал в цялостната концепция за състава на парковата среда.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук