От Мрежата: Няма риба в Добричката река. Защо?

контакти

За липсата на риба в река Банска или както я знаят повечето рибари в района на Димитровград и района – Добричката река, сигнализират рибари на различни места в социалната мрежа. Констатацията им е, че не само не кълве, но и не личи да има каквато и да е риба, жаби, включително.

В коментарите се посочват различни мнения, като например, че имало видри и нутрии, които плашели или нападали рибата. Други опонират, че нутриите са тревопасни, а видрите са по-често по река Марица, в която Добричката се влива. Трети допускат, че отново може да са постъпили замърсени отпадъчни води… Няма информация обаче да са откривани риби с обърнати кореми.

Потърсихме мнението на запалени рибари, които имат наблюдения през годините. И те дават логично обяснение за липсата. Рибата се качва по малките притоци, когато времето е студено и водата повиши нивото си. Тези две условия през тази година не са изпълнени, тъкмо напротив – времето се задържа много топло през по-голямата част от зимата, а река Марица не вдигна нивото си, заради липсата на валежи. Мнението е, че тази година ще е така, тъй като вече времето се затопля трайно и рибата ще остане в по-дълбоките води.

Миграцията се отнася най-вече за видовете морунаж (аклама), кефал (карабалък) и скобар (алай). По принцип, когато стане студено през зимата, те се групират и се отправят към малките рекички. Там, освен всичко друго, кормораните не могат да нападат, поради наличието на рибари.

От Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) информираха, че през тази година не са постъпвали никакви сигнали за река Банска. Рибарите обаче са раздвоени дали по-малкото риба в Добричката река не се дължи, все пак, на отпадни води, както е ставало в предходни години. Според тях, възможно е те да са били в по-малки количества и освен топлото време и ниското ниво на водата, това също да е повлияло за качването на рибата в други притоци на река Марица.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук