От мрежата: Куп патрончета от райски газ пред пенсионерски клуб

контакти

На куп използвани капсули от райски газ се е натъкнала жена пред пенсионерски клуб в Димитровград, информира тя в социалната мрежа, като посочва, че това не само не е за първи път, а почти всеки ден, но сега са били повече. Освен това, според нея те се употребяват от деца.

Отново публикувам само една-две снимки, направени тази сутрин пред Пенсионерски клуб „Хан Аспарух“. Много ме боли от това, което намирам всяка сутрин ,но днес особено. На паркинга заварих 11 бр. патрончета от райски газ, който се ползва за дрогиране. Знаете ли, че наблюденията ми са, че те се ползват от деца, нямащи 18 год. Поне такива се събират до клуба. Страх ме е, разбирате ли? Това са нашите деца. Боже мой! В коша имаше поне още 4, 5 бр., пише жената в страницата „Димитровградски не/редности“.

Под поста й се редят коментари, че може би полицията трябва да наблюдава мястото, за отговорността на родителите, както и да се стегне контролът на местата, където се продават.

Още на 11 август министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев изиска регионалните здравни инспекции незабавно да започнат проверки за въведената забрана за продажба и употреба на райски газ и пълнители за него на лица под 18 г., по информация на Министерството на здравеопазването. До момента няма информация какви са резултатите от проверките.

Действието на министъра е във връзка със сериозните рискове за здравето на непълнолетните лица, свързани с употребата на райския газ, и в изпълнение разпоредбите на Закона за здравето, с които се забранява продажбата на диазотен оксид (райски газ), включително онлайн, на лица под 18 г. на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения и в рамките на спортни прояви, организирани за деца и ученици и в закрити обществени места. Законът забранява и употребата на райски газ в закрити обществени места (с изключение употребата за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост), както и на открити обществени места като прилежащи терени и тротоари на детски ясли, детски градини, училища, ученически общежития и места, където се предоставят социални услуги за деца, на площадките за игра и при организирани мероприятия за деца и ученици.

В тази връзка на регионалните здравни инспекции са възложени контролни функции по спазване на въведените забрани. В писмото си до РЗИ министър Асен Меджидиев посочва, че за извършените проверки регионалните здравни инспекция периодично трябва да уведомяват Министерството на здравеопазването.

Нарушенията се установяват с актове, съставени от държавни здравни инспектори от РЗИ и/или от държавни здравни инспектори от Министерството на здравеопазването, а наказателните постановления се издават от директора на регионална здравна инспекция, съответно от министъра на здравеопазването.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук