От Мрежата, за поредна измама: Звънят и блъфират за задължения

контакти

Измамниците стават все по-изобретателни в опита си да се докопат до парите на доверчиви хора. Те използват различни начини за комуникация с потенциални „рибки“.

За поредна фишинг схема съобщават атакувани в социалната мрежа. Обаждат се непознати, които се представят за служители на агенции и настояват за покриване на просрочени задължения. Може да става дума и за други неща. Общото е обаче едно – искат ли се пари по телефона, на измама ще да е. Същото е и с други канали за комуникация, като имейлите, например…

Вероятно телефонните номера се избират на случаен принцип и се обаждат, докато попаднат на „рибки“, които ще захапят стръвта. За целта се използват разнообразни психологически похвати – от спокойни обяснения до заповеднически тон, за да стъписат потенциалните жертви и да им вземат парите, докато се усетят.

Една от тактиките на измамниците е да посочват имена по избор. Тук вариантите са да улучат или не. При неуспех, започват да разпитват, за да достигнат до колкото може повече лична информация. Имайте предвид, че те може да си водят и „досиета“, т. е. сега събраните данни да бъдат използвани в бъдеще. С други думи, да получите обаждане след известно време и да попаднете в схемата, допускат хора, водили подобна комуникация.

Мошениците използват и различни карти, от които да се обаждат. Затова не е гаранция, че ако блокирате конкретен телефонен номер, решавате проблема. Друг аспект на подобни измами е обаждане по телефона с информация, че скоро ще бъдете потърсен от конкретен човек, представител на институция, за да намерите решение за възникнала ситуация „като си платите“.

Предупредете вашите близки, напомнят атакувани по тези начини потребители на Мрежата. Обичайно се смята, че най-податливи са възрастните хора. Никой обаче не е застрахован, тъй като измамниците наистина стават все по-изобретателни.

Снимка: clark.comПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук