От избори до избори: Кой какво спечели и загуби в региона?

контакти

Кой какво спечели и загуби в 29-ти Многомандатен избирателен район (МИР) – Хасково, сравнявайки резултатите от парламентарните избори на 2 октомври 2022 г. и вота на 2 април 2023 г.?

Изводите от данните в таблицата сочат, че за 29-ти МИР най-големият печеливш е ДПС. Движението има по-малко гласове на тези от предходните избори, но пък взема с мандат повече. В по-изгодна позиция са и „Демократична България“ (ДБ), които на предходния вот нямаха мандат, но сега, заедно с „Продължаваме промяната“, ще имат свой представител в Парламента. Рязко повишава гласовете си „Възраждане“, но остават с един мандат. Почти същото е и при ГЕРБ-СДС. БСП взема малко повече гласове, но без особена разлика. „Има такъв народ“ (ИТН), която ще има депутати в Парламента, отново остава без мандат от 29-ти МИР. Най-губеща е формацията „Български възход“ (БВ), която, освен че губи гласове в Хасково, няма да има депутати в сегашното, за разлика от предходното Народно събрание.

И така, ясно е вече кои ще са народни представители от 29-ти МИР в 49-ия Парламент.

За ГЕРБ-СДС народни представители стават водачът Делян Добрев и вторият в листата Георги Станков.

За ПП-ДБ депутати ще са водачът Асен Василев и Катя Панева, която в листата за 29-ти МИР бе трета, но зае второто място по преференциален вот. Панева бе втора за ПП-ДБ и в листата за област Пловдив, като избра да влезе в Парламента от Хасково.

За ДПС депутати ще бъдат водачът Сезгин Мехмед и вторият в листата Мюмюн Мюмюн.

От „Възраждане“ билет за Парламента получава водачът Георги Георгиев. Той бе водач и в Кърджали, но там партията няма мандат.

За БСП депутат ще е Смиляна Нитова, която бе втора в листата, но водачът Атанас Зафиров избра да влезе от Враца, където също бе първи в листата.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук