От днес стартират срещи по селата, като превенция срещу чумата

От днес стартират информационни срещи по селата от Хасковска област, във връзка с превенцията срещу чума по дребните преживни животни и африканска чума по свинете, информират от Областна администрация.

Срещите се организират съвместно от Областния управител на Хасково, Областна дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ – Хасково и Българския ветеринарен съюз – областна колегия Хасково. Първата среща с животновъди ще бъде днес от 12,00 часа в харманлийското село Българин. В нея ще участват фермерите от Българин и близките села, както и държавните и частнопрактикуващи лекари, представители на Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/ и заместник-областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова.

Чрез епизоотичните комисии вече сме задействали всички институции, но конкретни превантивни мерки трябва да вземат най-вече фермерите. Затова предприемаме тези директни срещи, защото държим да отидем при всеки животновъд и да му обясним защо трябва да бъде изключително отговорен. Тези заболявания са много опасни. При допускането им на наша територия загубите в сектор животновъдство, а и не само там, ще бъдат огромни. Затова настояваме  всеки стопанин да ограничи достъпа на външни хора и животни от други стада до фермата си, да спазва стриктно санитарните норми и да сигнализира ветеринарите при най-малко съмнение за болно животно, обясни областният управител Станислав Дечев.

В 14,00 часа ветеритарните експерти ще се срещнат с фермерите от с. Иваново. Утре срещите продължават, за 10,00 часа е насрочен разговорът с жителите на свиленградското село Студена.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук