Отчитат стар и амортизиран общински жилищен фонд в Димитровград

Списъка на жилищата, общинска собственост в Димитровград за 2023 г., предстои да приеме Общинският съвет по докладна на кмета Иво Димов.

В нея се посочва, че общинският жилищен фонд е стар и амортизиран. Забелязва се  тенденция за ежегодно увеличение на сумата, необходима за ремонти и поддръжка.

Жилищната  собственост  на  Община Димитровград към 31.12.2022 г. се  състои от 3 къщи, 106 апартамента и една сграда (бивше общежитие) с 37 стаи. От тях, както следва:

  • жилища за отдаване под наем – 2 къщи /едната с две жилища/ в кв. „Марийно;“ 79 апартамента;
  • ведомствени жилища – 4 апартамента;
  • резервни жилища – 1 къща в село Сталево, 8 апартамента на ул. „Илинден” 4, бивше общежитие на ул. „Вапцаров“ 15;
  • жилища за продажба – 14 апартамента в кв. „Вулкан“ и 1 апартамент в кв. „Изток“.

Жилищата в кв. „Вулкан“ са в много лошо състояние, посочва се в записката. Някои от тях са негодни за обитавани, има опасност от самосрутване. Част от наемателите им желаят да ги закупят, за да могат да вложат средства за привеждането им в състояние, годно за обитаване и поради това са включени в група „Жилища за продажба”. Регулярно се провеждат търгове за продажба на апартаментите в кв. „Вулкан“, но кандидатите са малко. През 2022 г. е извършена продажба на 1 апартамент в кв. „Изток“.

За част от сградите, в които се намират общинските жилища в кв. „Вулкан“, е констатирано, че поради естественото си износване или други обстоятелства същите са станали опасни за здравето и живота на гражданите, негодни за ползване, застрашени от самосрутване; конструкцията им е амортизирана и не подлежи на укрепване или други строително-ремонтни мероприятия. След съответните решения на ОбС има разрушени 3 блока. Предстои оглед и на останалите блокове в кв. „Вулкан“.

Още за жилищата, общинска собственост, може да видите в точка 5 – на следния линк, където са поместени и останалите точки от дневния ред на януарското заседание на ОбС.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук