Отчет на Минко Ангелов: Не приемам, че водата на Хасково винаги е била със завишен уран

Категорично не приемам квалификации, че водата на Хасково винаги е била със завишен уран и не бива да се притесняваме. Това казва в свой отчет временният областен управител инж. Минко Ангелов, за изминалите три месеца от назначението му, от 9 февруари до 9 май тази година.

Според него, по повод несъответствието на качеството на питейната вода, по показатели уран и обща алфа активност в някои тръбни кладенци, са взети всички мерки за решаване на проблема. Налице са завишени показатели на уран и много сериозно превишение на общата алфа активност, което изисква спешни действия, а не оправдателни формулировки на нечие престъпно бездействие, посочва Ангелов.

Областният управител започва отчета си с организирането и провеждането на извънредните парламентарни избори. Смятам, че се справихме отлично и бяха отстранени някои слабости по организационно-техническото осигуряване на изборите, акцентира той.

В следваща точка разглежда оградата с Турция, касаеща последен участък от 12 км по река Тунджа, изграждащ се по договор, сключен на 25.11.2016 г. Заварихме голямо закъснение и проблемно заснето трасе на инженерното възпрепятстващо съоръжение и обслужващия го път… Към момента има готово трасе по цялата дължина и изградени около 6500 метра от новия 12-километров участък. Максимално наваксахме изоставането, имайки предвид, че поради тежката зима, през януари и февруари не се работеше, се казва в отчета.

За тримесечието, областният управител посочва съдействието си за ускореното изграждане на кръгово кръстовище до новостроящия се завод на „Язаки“. Това кръстовище е от особено значение и за безопасността на движението по натоварения път Хасково – Димитровград, допълва той.

В отчета Ангелов се спира на съгласувателно решение с ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/, за разтоварване километричните опашки от тежкотоварни автомобили на граничен пункт Капитан Андреево. Посочва, че на Областното пътно управление е възложено да изготви идеен проект за регулирано пропускане на трафика през пункта.

Акцент е идеята за нов център за бежанци. Във връзка с подписан от предишните управляващи договор с Европейската комисия за изграждане на нов временен бежански център до 2000 души на територията на Хасковска област, взех категорично решение и не подписах споразумението с МВР за изграждането на такъв център, заявява Минко Ангелов.

В отчета си засягат заседания на Комисията по заетост, Областен съвет по условия на труд, както и други проведени срещи. Хронологично, те са с валията на Одрин Гюнай Йоздемир, с президента на България Румен Радев, с посланика на Руската федерация Негово превъзходителство Анатолий Макаров, с генералния консул на Турция в Пловдив Хюсейн Ергани, представители на Хасковската търговско-промишлена палата и тази на турската Черкезкьой.

Снимка: Областна администрацияПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук