Отсъстващи членове и проблеми в секционните комисии на старта на изборите в региона

Изборният ден в област Хасково стартира. Навсякъде са отворени секционните избирателни комисии (СИК), но в част от тях са регистрирани проблеми. Има масово отсъстващи членове, предимно заради здравословни причини. Това не нарушава изборният процес, тъй като те могат да работят и в намален състав, като постепенно се правят замени, съобщиха от Районната избирателна комисия (РИК) – Хасково.

Други проблеми са свързани с неправилното изпълнение на методическите указания, което е довело до затруднения с разпределението на книжата. Нередност е още, че на места се използват две кутии за пускане на разписките от гласуването, но едната е резервна, която трябва да се използва само при необходимост. Според РИК, това не е съществено нарушение, тъй като при броенето, така или иначе, трябва да ги разделят.

Малко преди 8:30 часа в региона са дефектирали две машини, казаха още от комисията, но не посочиха в кои СИК са. Уточниха, че ако техникът не успее да ги оправи за около половин час, ще се преминава на хартиени бюлетини, каквото е принципното положение.

232 337 избиратели в област Хасково, по информация в предварителните списъци, могат да гласуват в изборите 2 в 1 – за президент и вицепрезидент и за народни представители. Секционните избирателни комисии (СИК) са 482. В 347 от тях ще се гласува с машини, в останалите – с хартиени бюлетини, тъй като са с по-малко от 300 избиратели. Ако дадена машина се повреди в съответната секция, ще се преминава към хартиено гласуване.

47 229 са имащите право на глас в община Димитровград, където са разкрити 93 СИК – 91 редовни, 1 в ковид отделението на болницата и 1 подвижна – за карантинирани лица.

Изборният ден започна в 7:00 часа и продължава до 20:00 часа. Ако 20:00 часа има чакащи пред секцията избиратели, гласуването продължава още един час – до 21:00 часа.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук