ОТРАЖЕНИЯ в димитровградската галерия – среща с изкуството на две дами

контакти

В началото на най-женския месец и в навечерието на 8 март, димитровградската публика има възможност да се срещне с изкуството на две дами, запленени от природата и нейните форми, носещи неизчерпаемо вдъхновение. Това съобщават от Художествена галерия „Петко Чурчулиев”, която представя ОТРАЖЕНИЯ – изложба на еко-арт бижута и фотографии.

Ще бъдат представени многоликите художествени отражения и пресътворения в арт-бижута и фотографии, вдъхновени от изчистеното съвършенство и хармония на природните обекти и материали и жизнената сила, която ги създава и свързва.

Цеца Георгиева превръща земните творения – корени, камъни, семена, листа в причудливи изящества, които носят забравения дух на Майката земя. Виолета Божанова успява да улавя обектите от растителното царство в ореоли от светлина и да ги одухотворява. Двете взаимно разпознават себе си в творбите си, като отражение на душите си.

Откриването на изложбата ще е на 7 март, вторник, от 17.30 часа в зала №1 на галерията, на бул. „Димитър Благоев“ № 7. Тя ще остане за посещение до 6 април 2023 г.

Цеца Георгиева е завършила Академията за приложни изкуства в Будапеща. Член на Съюза на българските художници и на Съюза на унгарските художници, водещ артист в областта на Лендарт изкуството. Участва в множество групови изложби и представя редица самостоятелни изложби в България и чужбина. Носител е на награди от художествени форуми у нас и в Европа. Нейни творби се намират в колекциите на Националната художествена галерия; Министерството на културата; Музея на текстилното изкуство (Белгия); Райфайзенхоф, Грац (Австрия); Терми Монтекатини, Флоренция (Италия) и в много частни колекции. Тя работи с природни материали в природна среда. Създава скулптура, инсталации и бижута от естествени листа, треви, клони, тръни, птичи пух, дърво и пр. Прави също произведения от ръчно изработена хартия и от рециклирана хартия.

Виолета Божанова е любител-фотограф и професионален учен в областта на растителната генетика и селекция. Участвала е в няколко самостоятелни фотоизложби в рамките на проекта ,“Нощ на учените“ към  Европейската програма за научни изследвания „Хоризонт“.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук