Отпадна шансът Димитровград да стане Европейска столица на културата

Сътрудничеството с партньорите обаче може да продължи

Отпадна шансът Димитровград да стане Европейска столица на културата през 2026 г., стана ясно от информация на кмета Иво Димов, след въпрос по темата на общинския съветник Калина Монева на днешното заседание на ОбС.

През миналата година бе анонсирано, че Димитровград е кандидат за Европейска столица на културата, в коалиция от 26 малки европейски града. Водещ сред тях бе словашкият град Хлоховец, който разви идеята градовете да кандидатстват съвместно. Първата стъпка бе Димитровград да подпише меморандум за сътрудничество с Хлоховец, след което да се подадат документите за кандидатстване…

Водещият град беше Хлоховец, всички останали – съпътстващи, с които заедно имахме готовност да продължим, ако бъдем одобрени. За съжаление, не стана. Това обаче не пречи да продължим да работим за стратегията в Димитровград културата да има съществено значение, заяви кметът Иво Димов.

Подписахме меморандум на 25 ноември миналата година. След това подадохме документи и кандидатствахме, преминахме през няколко пресявания, но явно, подходът не е бил възприет. Все пак, в меморандума са посочени условия, че можем да продължим сътрудничеството си с партньорите, не само в рамките на общата кандидатура, допълни по темата заместник-кметът на Димитровград Яшо Минков, който в аванс миналата година даде подробности за начинанието. Финландски град Оулу е избран за Европейска столица на културата за 2026 г., поясни той.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук