Отново ще има неотложен кабинет в Димитровград

контакти

В Димитровград отново ще бъде разкрит дежурен неотложен кабинет, след като предходният спря да функционира към края на 2021 г.

Кабинетът ще се намира в помещение, на входа на МБАЛ „Света Екатерина“, което се ползваше за стоматологичен кабинет, но е освободено. На мястото започва ремонт. Имам уверението на управителя на болницата д-р Карагьозов, че съвсем скоро ще бъде приведено в подходящ вид. Там може да започнат дежурства на лекари, когато се наложи да обслужват граждани, коментира на днешното заседание на Общинския съвет кметът на Димитровград Иво Димов.

Той обърна внимание, че трябва да се прави разлика между неотложния кабинет и Центъра за спешна медицинска помощ, т. нар. Бърза помощ, което е отделно звено и няма общо с димитровградската болница. Неотложният кабинет дава възможност за бързи прегледи, когато става въпрос за състояния, които не застрашават живота.

Инициативата е похвална. Знаете, че преди време имаше такъв кабинет, но се наложи общопрактикуващите лекари да сключим договор с колеги от Хасково. Това заяви общинският съветник д-р Елена Иванова и попита как ще се осигури персонал и как ще се финансира.

Кметът отговори, че трябва да бъдат сключени договори с общопрактикуващите лекари, както е било и преди. Димов обясни още, че са водени разговори с колеги от болницата, готови да поемат дежурства. Последният ми разговор с Карагьозов, отпреди седмица, беше доста оптимистичен, категоричен бе той.

Градоначалникът коментира и друго важно за МБАЛ „Света Екатерина“, за което се говори от много време. Става дума за намерението Детско отделение да бъде преместено в корпуса на болницата, където сега е ЦСМП, тъй като е далеч от лечебното заведение и това създава дискомфорт за изследвания, ползване на скенер или рентген.

Ако го направим, ще затворим целия цикъл, подчерта Иво Димов по отношение на Детско отделени. Той припомни, че имаше шанс за реорганизацията, по проект, свързан с Министерството на здравеопазването. Намерението бе да бъде изведена Спешна помощ извън основния корпус, да се направи топла връзка, както и асансьор от източната страна, за да могат да се транспортират пациенти. Държавата обаче не успя да си свърши работата навреме и тези европейски средства пропаднаха.

Информациите бяха споделени покрай точката от дневния ред на заседанието на ОбС, касаеща приемане на годишния финансов отчет за дейността на МБАЛ „Света Екатерина“ през 2023 г. Похвално е, че финансовото състояние на болницата вече вдъхва оптимизъм и е предпоставка за надграждане на постигнатото, каза по този повод кметът на Димитровград.

Снимка: архивПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук