Отново ще има шествие на Йордановден в Димитровград

100 лева, пита и вино за късметлията, спасил кръста на Богоявление

Шествие на Йордановден в Димитровград ще има отново. През миналата година то не се състоя, но през тази ще е пак част ритуала. Тогава нямаше топъл чай и вино за хората, на брега край река Марица, но сега ще се раздават, съобщават от Община Димитровград и призовават гражданите да спазват въведените здравни мерки.

На 6 януари – Богоявление, от 8:00 часа в храм „Свети Димитър“ ще бъде отслужена Празнична Утринна със Златоустова литургия.

След това миряните ще се придвижат със шествие към брега на река Марица, където от 11:15 часа архиерейският наместник отец Георги Тодев ще извърши традиционния ритуал по освещаване на кръста, водата и миряните. За участниците в него ще бъде отслужена молитвата за здраве.

Желаещите да се хвърлят в студените води, за да уловят кръста, могат да се запишат в църквата. За всеки смелчак са предвидени награди – дарове от Община Димитровград, грамота и по 20 лева. За този, който спаси кръста, наградата е 100 лева, пита и вино.

Ритуал на Йордановден ще се проведе и в кв. „Черноконево“. Той е организиран от 14:00 часа от читалище „Никола Вапцаров – 1895“. Хвърлянето на кръста във водите на Марица  ще стане на брега на реката от ул. „Чавдар войвода” в димитровградския квартал.

Снимка: архив     Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук