Отнемат и регистрираната колекция на Божков, ако е незаконно придобита

Той: Много от артефактите са увредени, други са пуснати в продажба. Само талибаните грабят музеи

212 са регистрираните предмети в колекцията на Васил Божков. Предстои да бъде назначена съдебно-археологическа експертиза, която да бъде възложена на екип от международни експерти. Налични са данни, че културно-историческата оценка на 212-те предмета е умишлено занижена. Същите са били оценени като движими паметници на културата, които не представляват национално богатство. В тази връзка, експертизата ще даде актуална оценка. Ще се изследва и произходът на всяка една от тези вещи, за да се установи дали същите са незаконно придобити. Ако се съберат достатъчно доказателства в тази насока, ще бъдат предприети съответните законови процедури за обявяването на предметите за публична държавна собственост. Това, на брифинг на Прокуратурата, съобщи говорителят й Сийка Милева.

В началото Милева поясни, че на 1 октомври приключиха действията по претърсването и изземването на вещите, имащи белези на движими културни ценности, от сградата на „Нове Холдинг“ в столицата, където се помещава музей „Васил Божков“, към фондация „Тракия“. Тя поясни, че действията са във връзка с досъдебно производство на Специализираната прокуратура, по което Васил Божков е привлечен към наказателна отговорност, за ръководене на организирана престъпна група, с цел данъчни и финансови престъпления. Претърсването е започнало на 30 януари тази година, с цялостен оглед, фотографиране и условно обозначаване на всяко едно от помещенията в сградата. Намерени и иззети са 6778 предмета, от които едва 212 са регистрираните.

Прокуратурата счита, че останалите 6566 намерени в сградата предмети се явяват незаконно придобити и държани от обвиняемия Божков, заяви Сийка Милева.

По-голяма част от предметите са съхранявани в нарушение на всякакви международни стандарти – в кашони, в кутии, найлонови торби, в насипно състояние. Върху опаковките на голяма част са намерени ръкописни бележки, обозначаващи географски области и населени места в България. Поради това считаме, че най-вероятно конкретните предмети са придобити незаконно от иманяри, продължи Милева.

Според говорителя, всички действия по разследването, свързани с изземването на вещите, са извършени при стриктно спазване на процесуалните правила и международните стандарти за съхранение, опаковане, транспортиране. Те са предадени за съхранение на Министерството на културата, Националния исторически музей и Националната художествена галерия и по думите й – са добре охранявани.

В продължение на 8 месеца прокуратурата граби и унищожава световно-историческо наследство по поръчка на Пеевски, не закъсня с реакция на фейсбук страницата си Васил Божков. Много от артефактите са увредени, други вече са пуснати в продажба на международните пазари. Това отношение към културата напълно отговаря на манталитета на Гешев и компания. Днес, в поредно нарушение на българските и международните закони, обявиха, че щели да национализират колекцията в полза на държавата…, пише той и казва още: Само талибаните грабят музеи.

На снимката: Свой ритон, за който обвиняемият бизнесмен твърди, че е видял на пазара, иззет на 2 март тази годинаПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук