Отложиха делото по жалба на ТЕЦ „Марица 3“ срещу спирането му

Откритото съдебно заседание по административно дело № 387/2022 г., което беше насрочено за утре, се отлага за 19 юли 2022 г. от 11.00 часа, поради отсъствие на съдията-докладчик, по обективни причини, информират от Административен съд – Хасково.
Припомняме, че делото беше образувано по жалба на ТЕЦ „Марица 3“ АД против Заповед за налагане на принудителна административна мярка № 1/21.04.2022 г. на Директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Хасково, с която е спряна производствената дейност на горивна инсталация за производство на електроенергия и е определен срок на действие на принудителна административна мярка – „до привеждане на горивната инсталация в състояние, което не позволява възникване на непосредствена опасност от замърсяване на околната среда по компонент атмосферен въздух по смисъла на чл. 4 ЗООС, и до осигуряване недопускането на неорганизирани емисии вредни вещества в атмосферния въздух, констатирани от контролния орган и контролен орган по ЗУТ“.
ТЕЦ „Марица-3“ обжалва във Върховния административен съд /ВАС/ определението на Административен съд – Хасково, с което на предприятието не се разрешаваше да работи докато текат съдебните процедури, стартирани след принудителното му затваряне.

Върховният административен съд /ВАС/ със свое решение даде зелена улица на топлоцентралата за работа до приключване на същинското дело – въпросното № 387 от 2022 г. в следствие на което от 9 юни предприятието възобнови дейността си.

Още същия ден министърът на околната среда и водите Борислав Сандов, с процедурна хватка спря рестарта, подписвайки актуализация на Комплексното разрешително на ТЕЦ „Марица 3“, със завишени изисквания, което, според него отново трябваше да спре предприятието до изпълнение на новите изисквания. ТЕЦ-ът обаче продължава да работи и към момента. И така, най-вероятно ще е до приключване на отложеното дело.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук