ОТЛАГАТ СТОПИРАНЕТО НА ПРОЕКТ ЗА 1 664 487 ЛЕВА

контакти

Отлагат стопирането на договор, подписан през януари 2012 г., по проект за възстановяване и опазване на крайречните гори на Марица, възлизащ на 1 664 487 лв. Предложението за спирането дойде от кмета Иво Димов, който внесе докладна, но впоследствие я оттегли. През миналата седмица на пресконференция той обясни, че прибягва до мярката, поради опасения от санкции в размер на сумата по проекта. По него е кандидатствано през миналия мандат. В хода на предложението е трябвало да бъде изготвен хидроложки доклад. Такъв е подготвен през февруари тази година. От неговите страници става ясно, че от оперативния план трябва да отпаднат малко над 192 дка за залесяване, попадащи в обхвата на три моста. В докладната се уточнява, че при несъобразяване с препоръката съществува опасност за съоръженията. Освен това окончателният план за залесяване да бъде приведен в съответствие на реалното състояние на речното корито. На проведена миналия месец среща по основната дейност станало ясно, че удължаване срока за изпълнение на проекта е недопустимо. Всички разплащания трябва да приключат до края на 2014 г., а неизпълнението на основната дейност ще доведе до неверифициране на разходите, а оттам – финансов риск за сметка на общината.

Предложението за стопиране предизвика продължителни дебати в общинския съвет. Тодор Тодоров от групата на БСП коментира, че по докладната има много неясноти. Според него, експерти трябва да обяснят какъв е проекта, какво е наложило забавяне по изпълнението. Изрази негативното си становище по прекратяването, заявявайки, че той и неговите колеги не са съгласни такъв проект да бъде загубен. Чуха се и други мнения, акцентиращи на работните места, които ще се разкрият, събития, които ще имат възпитателен ефект и др. Вълчо Митрушев от ГЕРБ допълни, че изпълнението на дейностите може да доведе до обратния ефект, тъй като в повечето случаи коритата на реките се разчистват. В крайна сметка, кметът изтегли докладната и предложи имащите отношение по проекта да се съберат на специална среща, на която всички неясноти да бъдат изяснени. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук