ОТКЪДЕ ИДВАТ БЯЛО, ЗЕЛЕНО И ЧЕРВЕНО НА НАЦИОНАЛНОТО ЗНАМЕ?

контакти

Откъде идват и как са избрани трите цвята – бяло, зелено, червено на националния флаг? Интерпретациите са много, един обаче е безспорният факт. Трибагреникът се налага като официален за Третата българска държава през 1879 г. Приетата тогава първа Конституция – Търновската, определя, че то е с три цвята – бял, зелен, червен, поставени хоризонтално. През 1947 г. в горния ляв край се добавя гербът на Народната република. Той остава до края на 1990 г., когато е премахнат.

До ден днешен няма категорична яснота кой от цветовете какво точно означава. В училище учеха, че бялото символизира хората и небето, зеленото – земята, червеното – кръвта и душата. Колкото и обяснението да изглежда правдоподобно, всеки може да разчита цветовете по различен начин.

Връщайки се назад в историята, първото знаме с трите цвята, подредени като днешното, се използва през 1861-1862 г. от двете Български легии на Георги Раковски. Няколко години по-късно четата на Филип Тотю също използва тези багри, но в последователност – червено, бяло, зелено. Трицветно е и знамето на букурещкия Български революционен централен комитет /БРЦК/…

Според някои, Раковски избрал за знамето трите цвята, препращайки към произхода на българите като източен народ. При всички индоирански народи трите цвята символизират едно и също – основните съсловия на обществото. Бяло – духовенство, зелено – работници, червено – войници. Трите цвята са разположени хоризонтално, което също не случайно. Подредбата символизира разделението на тези съсловия и разликата в йерархично отношение.

На първо място в Българския флаг е поставен белият цвят – символ на духа и духовността. Макар войнствен по принуда, но по същност миролюбив народ, червеното стои най-отдолу на балгарското знаме. Интересно е че във време на война, то се обръща обратно, т. е. с червеният цвят става доминантен. Така флагът наистина се превръща в символ на националната идентичност, древен произход и народностна мощ, според някои.

Панславянските цветове са червено, синьо и бяло. Има ги върху флаговете на повечето славянски държави, символизирайки общия произход на славянските народи. Държавите, използващи само и единствено трите панславянски цвята на съвременните си знамена, са Русия, Сърбия, Хърватия, Словения, Чехия, Словакия.

Самарското знаме, например, е български боен флаг, национална светиня. Основните цветове по него са червен, бял и син. То е ушито в град Самара, Русия, дарено на Българското опълчение по време на Освободителната война. По-късно синият цвят, във вече официалното знаме на държавата, бива заместен със зелен. Изцяло зелено е знамето на българските хайдути, с лъв на него. Такова е и Априлското с надпис „Свобода или смърт”. В този цвят може да се потърси закодиран произхода на националното знаме, а оттам – на българския народ.

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук