Откъде да си вземем донорска карта и какъв е смисълът от нея?

контакти

Министерството на здравеопазването стартира Национална информационна кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“. Тя стартира на 5 ноември, а активната й част продължава до 5 декември, като целта е да се повиши осведомеността на обществото за същността и значението на органното донорство.

В рамките на инициативата са отпечатани 50 000 броя „донорски карти“, попълването на които няма юридическа стойност, а единствено оказва волята на техните притежатели, посочват на сайта на кампанията zajivot.bg.

Картите, които имат две страни, могат да бъдат разпечатани от посочения сайт, ще се разпространяват и в областните градове. На всяка една е оставено място за попълване на трите имена на желаещия, подпис, данни за контакт, както и уточнение, че той трябва да я носи винаги със себе си. Тази карта изразява вашето съгласие да бъдете донор, е изписано на нея.

В Хасково, например, 1000 карти са осигурени за Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. Предоставени са на Българския червен кръст /БЧК/ в областния град, по чиято линия, чрез доброволци, ще се разпространяват на различни събития. Могат да се вземат и на място, обясни директорът на РЗИ д-р Соня Димитрова.

Какъв е смисълът от тази карта, след като няма юридическа стойност? С картата човек изразява съгласие да бъде донор на органи, в случай на настъпване на мозъчна смърт. Картата, понеже няма юридическа стойност, единствено информира семейството и близките за волята. Близките, в крайна сметка, вземат решение дали конкретният човек да стане донор, каквото е законовото изискване, nезависимо дали е попълнил карта или не, стана ясно от разговор с директора на БЧК – Хасково Минка Мечеринкова.

Самата кампания не претендира за нещо повече от това да се предизвика дебат по темата, но може би, наближава времето и за законови промени. На фона, че от 28 държави-членки на Европейския съюз, страната ни заема 28-мо място по брой трансплантирани хора на милион население.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук