ОТКРОВЕНО: Д-Р МАКСИМ ГОСПОДИНОВ ЗА ПОЛИТИКАТА, ЖИВОТА И СРИНАТОТО ДЯСНО

контакти

[quote]ОРЕШАРСКИ, АКО ПОЛУЧИ ШАНС, ЩЕ ПРЕБОРИ КРИЗАТА[/quote]

Д-р Максим Господинов е роден на 26 януари 1953 г. в село Черепово, обл. Хасково. От 1982 г. е участъков лекар в Димитровград в Комбинат за обработка на полиестерна коприна /познат като ПЕК/, ТЕЦ „Марица 1“ и фабрика „Гергана”. От 1985-та до 1998 г. работи в Нервно отделение на МБАЛ „Света Екатерина“. От този момент нататък се занимава с частен бизнес – дистрибутор на най-големите петролни фирми в България. В момента съсобственик с децата си на Авто център „MG OIL“ и аптека „Д-р Господинови”. Пет мандата общински съветник, от които четири – председател на постоянната комисия „Законност и обществен ред”. Оттегля се по време на последните местни избори. Председател на общинската структура на ДСБ.

–         Д-р Господинов, как ще коментирате резултатите от отминалите избори за парламент?

–         Случи се това, което трябваше да се случи по отношение на водената от ГЕРБ политика. Създадоха си врагове във всички политически сили отляво и отдясно и това е резултатът – катастрофален за тях, макар че са победители. Това е пирова победа, която не води до нищо добро. Някои от политиките, които водеше ГЕРБ като дясна формация бяха абсолютно наложителни, защото от кризата се излиза само благодарение на строителството на магистрали, пътища. Това създава работна ръка, подобрява инфраструктурата и състоянието на хората. Но по отношение на социалната им политика направо бяха не за двойка ами за нула. Не може точно в такава социална криза ти да не вдигаш две години пенсии, да не индексираш доходи, да вършиш действия, които изхвърлят младите хора на улицата, да утежняваш състоянието на бизнеса като го потискаш с всичко възможно. Реториката на ГЕРБ е дясна, но това е псевдо-дясно. Искат да заемат нишата на истинското дясно, отмиращо по естествен начин.

[pullquote_left]ГЕРБ ЩЕ БЪДАТ ИЗОЛИРАНИ ДО ДУПКА, …АКО НЕ СТАНАТ ГРАДИВНА ОПОЗИЦИЯ[/pullquote_left]

–         В тази ситуация как виждате развитието на ГЕРБ?

–         Ще бъдат изолирани до дупка. Те не стоят с вързани ръце, ами, както виждаш, заиграват с две-три партийки, които са на ръба на 4-процентната бариера. Ще искат по всячески начин да ги рестартитат, ако трябва ще им налея пари, за да могат да прескочат процента и в едни бъдещи избори да се мъчат да управляват. Това не е никак добре, защото те са една партия сбирщайн, в която, за жалост, полицейщината взема тотален връх. Всички знаят, че тази партия се крепи на авторитета на Бойко Борисов. Той трябва да си вземе поука, защото бива, бива мутренско държание, ама това неговото надхвърли всякакви граници. Четири години ти да ходиш да риташ топка, да режеш лентички, да се пъчиш по всякакъв начин…От тази гледна точка ГЕРБ не ги чака нищо добро, ако в следващите 4 години не съумеят да прераснат в градивна опозиция. Не да ми се държат като мутри и да излизат по всяко време като разсърдени деца от залата – това не е политика.

[pullquote_right]ВОЛЕН СИДЕРОВ В МОМЕНТА Е НАЙ-ОТГОВОРНИЯТ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИК[/pullquote_right]

–         Очаквахте ли да се състави ново правителство?

–         Абсолютно очаквах. И трите партии са много отговорни. Има една 100-годишна, която се реформира за 20 години до такава степен, че се доближава вече до мисленето на социал-демократите от скандинавските страни. Сергей Станишев поднови 70% от техните парламентаристи. Отделно от това е председател на европейските социалисти. Другата партия си е традиционно силна, с твърд електорат. Те направиха и вижте каква смяна – лидерът им се оттегли. Като слушам новият лидер Люрви Местан – от всички политици той най-правилно говори български – уравновесен, стар кадър, точен, без интриги. По същия начин Волен Сидеров. Как очаквате да не ги подкрепи като в миналия парламент те му вземаха 10 депутата, парите от субсидията, държаха се нагло. Волен в момента е най-отговорния български политик – това категорично го заявявам. Не го гледайте, че на моменти говори прибързани неща. Много правилен му е извода, че ГЕРБ са в момента най-голямото зло. Според мен, и през турско не е било по-лошо, отколкото по време на тяхното управление в социалната сфера. Турците са налагали данък десятък, но си имал право на училища, движения, пазари, бизнес. Най-богатите българи са ставали през турско време.

–         Вашата хипотеза – дали правителството ще си изкара мандата?

–         За мед 99% – да. Първо, защото имат един министър-председател, който на мен ми е личен приятел. Аз му виждам качествата – технократ, макроикономист невероятен, точен човек. В момента той е най-доброто за България. И ако не го притиснат политически за определени хора, аз мисля, че само до 6 месеца ще има ефект от неговите политики. Пламен Орешарски знае какво да прави, за разлика от предишните. Важното е да му се даде толеранс от няколко месеца, докато изтече годината на бюджета и да се състави нов за следващата година. Структурата, която направи на Министерски съвет, за мен е много удачна. Нещата ще вървят.

[pullquote_left]АКО СЪМ ДЕЙСТВАЩ ПОЛИТИК, ЩЕ ПОИСКАМ ОСТАВКАТА НА КМЕТА. ЩЕ ГО МАХНА ЗА 5 ДНИ[/pullquote_left]

–         Социалистите заявиха, че са постигнали победа в областта. Основание са постигнатите 3 мандата и превесът в 4 общини, между които и Димитровград. Значи ли това промяна на статуквото?

–         ГЕРБ направиха много поразии в областта. Само като си помислите в Свиленград какво направиха. Там миналия път безапелационно бяха победили. Сега хората не искат да ги видят. По същия начин и в Димитровград. Какво се случва при нас? Говоря за местна власт. Нищо! Такова безвластие и безотговорност отстрана на кмет и администрация не е било. Единственият, дето вършеше нещо, бе Влади Митрушев, който стана депутат. Другото момче напусна, защото разбра, че силата му е банкирането /Светослав Стойков, който отново стана зам.-кмет, б. а/. Росен Кузев държи, но от кмета някакви инициативи? Той един проект досега да е прокарал, да е спечелил? Гербаджийте като тръгнаха да искат властта, имах лични разговори с някои от тях. Казваха: Докторе, ако не спечелим ние, един лев няма да дойде в тази община. Не само, че не докараха един лев, ами са на път да загубят 3 млн. от отхвърляне на проекти. Това е толкова безотговорно, че ако съм един действащ политик в момента, автоматически ще поискам оставката на този кмет. Ще изкарам 5000 човека на площада и ще го махна за 5 дена, гаранция ви давам. Тъй като 20 години съм се мъчил да правя добрини в тази община и икономически да я изправя на крака, просто така ме е яд в момента, че…нямам думи.

–         Тази политика ли е причината социалистите да получат повече подкрепа?

–         Естествено. Вижте и в общинската им организация. Старите кадри се оттеглиха, дадоха път на младите. Те действат умно и отговорно в някои моменти. Казвам го така, защото виждам, че гласуват понякога заедно с нашите съветници от „Да за Димитровград“, които са много отговорни, смея да твърдя. 90% са мои кадри и ги познавам.

–         Иван Костов не влезе в парламента. Губи ли политиката от неговото отсъствие?

–         Губи естествено. Всички губим. Иван Костов е много силна личност, много кадърен парламентарист. Всичко това, което той го предлагаше, по време на демонстрациите – да създаде програмно правителство, постфактум стана. Може би, ако беше станало по-преди, ГЕРБ нямаше да имат и толкова резултати. Те получиха такъв, защото си им останаха лостовете – областни управители, полицейски началници, правителство, действащо в тяхна полза.

[pullquote_left]НОВИТЕ ОТ СДС НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА СТЪПЯТ В ПОЛИТИКАТА[/pullquote_left]

–         Всъщност, защо, според вас се срина дясното? Народът ли олевя, що ли?

–         Първо, те не си промениха мисленето. Не можеш 20 години, след падането на комунизма, да ми говориш с антикомунистическа реторика. Не предлагат нищо ново, с малки изключения последната програма на нашата партия – много изпълнима и добра. Има един велик политик в света – израелският Шимон Перес, който казва така: Умният политик си създава приятели, глупавият политик си създава врагове. А сега ми кажете колко врагове си създадоха тези новоизлюпените политици от СДС, които се помислиха за голямата работа. Никога повече няма да стъпят в политиката тези. Те направиха така че дясното да бъде затрито. Аз ги предупредих големите десни още преди 4 години какво ще стане, после пак им го казах, но те силно бяха самовлюбени и всичко се свеждаше май до това да изкарат още един мандат. Не усетиха как от 20 години са непрестанно в политиката, не искат даже  и да спорят. Това е много пагубно за десницата. По естествен начин трябваше да си подновят редиците, защото в един момент, когато няма подготвени хора, зейва голяма пропаст, която с години носи негатив. Дясното изтече в канала.

[pullquote_right]СТЕФАН ДИМИТРОВ ТРЯБВА ДА БЪДЕ МАЖОРИТАРЕН КАНДИДАТ[/pullquote_right]

–         В националните медии се заговори за ново обединение вдясно. Как го виждате?

–         Виждам го така – всички стари се оттеглят. Естествено, че има място за тях, но да не се показват, защото просто дразнят с присъствието си. Аз ако не бях поел ангажимент при мандата на Стефан Димитров да бъда съветник, когато той беше кмет, щях да се оттегля и да дам шанс на млади хора още преди 8 години. Ние сме си реализирали идеите. Хайде да дадем шанс на младите. Остава да им дадем старт и да им казваме – тук грешиш, тук си на прав път, продължавай така. Аз като видях нашите съветници в първата сесия, си мислех, че сме много назад с материала. След 6 месеца само като ги чух какъв отчет дадоха пред избирателите си – видях колко много са пораснали. Ето, това е другото поколение. Аз имам гаранции, че дясното в Димитровград ще се развива. Нашите политици ги изгоних оттук в момента, в който обявиха водач на листата – много кадърна, хубава жена, обаче никой не я знае. Казах им, че имаме политици, които са готови автоматически да излязат  и да изкарат 15 хил. гласа за дясното пространство – говоря ти директно за предс на ОбС. Казах, че ще загубят с 15 хил. гласа, ако не заложат на двама мажоритарни кандиадата извън партията някъде в България. Единият мажоритарен кандидат да е нашия Стефан Димитров, който ще изкара 10-12 хил гласа и ще прескочат 4 процентната бариера. Това им го заявих тук на всичките. Те само мълчат. Точно както прогнозирах така стана, защото не ме послушаха, водейки се от това, че централното ръководство поставяло водачите на листи. Аджеба, не проумяха, че след събитията на улицата, трябва да се консултират и с местните си организации.

–         Бяхте парламентарист в няколко общински съвета в Димитровград. Какво ви е мнението за сегашния?

–         Сега има много нови лица. Хубавото е, че във всяка една група има по няколко, които са били в предишните. Лошото е, че ГЕРБ някак си са безидейни, те трябва да са водещата сила, тъй като имат кмет. Така като гледам кметът какво върши и те какво вършат…има взети няколко решения отпреди 5-6 месеца на заседания, които кметът даже няма намерение да ги изпълнява. Безотговорна работа. Надявам се, че ще се променят нещата. Харесва ми това, че няколко парии са разумни и са заедно. Визирам „Да за Димитровград“, БСП и земеделците.

–         Дълго време бяхте в политиката. Обявихте оттегляне след местните избори и това, действително е първото интервю, което давате. Възможно ли е човек да се оттегли напълно?

–         Не е възможно. Влязох в политиката,защото в онези години ми идваше отвътре. Не можех да гледам как хората страдат и как нещата не вървят. Имал съм идеи, които съм искал да реализирам, успял съм с някои от тях донякъде. Никога не съм си позволявал да се карам дори с враговете си. Повече удари под кръста съм получавал от съпартийците си, отколкото от противниците. Наистина съм се оттеглил, но се интересувам.

[pullquote_left]ВИНАГИ СЪМ СЕ ЧУВСТВАЛ ЧОВЕК, НЕ СЪМ ИСКАЛ ДА БЪДА ПОЛИТИК[/pullquote_left]

–         Чуват ли политиците гражданите?

–         Чуват ги само по време на изборите. Някои от тях. След което, като си осигурят мандата, започват да забравят какво са обещавали. Искам да ти кажа едно нещо – аз никога не съм се чувствал политик. Винаги съм се чувствал човек и не съм искал да бъда политик. Просто така е устроена държавата, че трябва чрез политиката да си развиваш идеите. Като не се чувстваш политик, си по-отговорен отколкото като се чувстваш. Почваш да зависиш от партийни решения, началници. Никога през живота си не съм робувал на такива работи.

–         А, гражданите чуват ли политиците? Защото и това, май, трябва да го има.

–         За съжаление, не ги чуват. Действат чисто емоционално, за което не са виновни, живота ги кара да правят така. Просто търсят начин за оцеляване – от най-обикновения човек до бизнесмена. Какво да слушам политика, като аз съм бизнесмен и знам, че този политик ми създава само пречки, непрекъснато.

–         През януари и февруари имаше протести, довели до свалянето на правителството. Сега пак бушува потиснат гняв. Очаквате ли хората отново да излязат на улицата?

–         Не, не очаквам. Тези протести в момента са инспирирани от ГЕРБ, РЗС и НФСБ. Това са мижави протести. Гражданското общество не участва в тях. Политически трупове са тези, дето се опитват да се върнат отново на бял кон в политиката. Казах ви в начолото на интервюто, че имаме за късмет уникален министър-председател, невероятен. Ако се даде шанс на Пламен Орешарски да заработи както трябва, гаранция ви давам, че кризата в България до година и половина ще приключи.

–         Лично вие как си представяте доброто управление?

–         Няма формула. Доброто управление се прави от много знаещи, инициативни, мислещи и отговорни хора. В момента има един-двама такива в правителството. Отговорни са и хората в парламента, макар че нашите не присъстват, с изключение на ГЕРБ, които са безотговорни, за мен. Нещата ще тръгнат, но трябва да се започне начисто. Последните 20 години много неща в тази България се опорочиха.

–         Преди време социолозите казаха, че преходът е свършил. Дали е така, според вас?

–         Нищо не е свършило. Имам чувството, че ако не си променим мисленето, ще продължим още 10 години. Преходът по отношение на собствеността още не е свършил, т. е от държавна да стане частна. През годините най-различна приватизация се извърши, обаче от нея има има един-два завода в България, които работят както трябва. Нашият „Неохим“ е пример за това, ама в нашата страна май е единствения пример. И ако говорим за „Лукойл“ и „Нефтохим“, но там компанията не е чисто българска. Аз съм 100 % собственик частен на бизнеса си. Започнал съм от нулата, не съм искал протекции от никой, създал съм бизнес, плащам си данъци, заплати на хората в тази криза. Ако има още няколко такива отговорни като неохимци и нас – какво ще стане тази община. Ще заработи както трябва. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук