ОТКРИХА УНИКАЛНА ПОЧЕТНА КНИГА НА ДКМС С НАЦИОНАЛНО ЗНАЧЕНИЕ

Уникална почетна книга на Димитровски комунистически младежки съюз /ДКМС/ е изложена във фоайето до Историческия музей на Димитровград. Тя е открита преди малко повече от месец в сервизно помещение на МБАЛ „Света Екатерина“.

Книгата е с национално значение и вече е заведена във фонда „Нова и най-нова история“. В нея са вписани национални постиения на комсомолци в периода от 50-те до 80-те години на миналия век. На страниците и има национални постижения на млади хора от всички области. Място намират личности като строители на химическия комбинат в Димитровград, Златните момичета, загинали служители при изпълнението на дълга си и др.

Изданието е израбтено от кожа, с метален обков, тежи около 20 килграма, с дължина почти метър. На корицата е монтиран знака с ДКМС с лика на Георги Димитров. Не са изпълнени всички страници. В тях е трябвало да се вписват и други пстижения с национално значение, но Димитровският съюз приключва дейност след демокрацията.

Незнайно как такава книга е попаднала не само в болницата, но и в Димитровград. Преди няколко дни я взехме оттам, като предстои да я дадем за реставрация, коментираха от музея. Оттам допълниха, че представяне на униката ще има утре вечер в Нощта на музеите.  Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук