Откриха следи от метеорит, изпепелил Содом и Гомор

На мястото на библейските Содом и Гомор американски учени от Югозападния университет Албакърки откриха следи от паднал метеорит, съобщава сайтът Сайънс нюз, цитиран от БНТ. Космическото тяло се е сблъскало със Земята преди 4000 години и е изпепелило тези два града на север от Мъртво море.

Археолозите осъществили разкопки в пет големи древни населени места в Йордания. Изследователите изясниха, че по тези места са живели хора в продължение на 2500 години до края на бронзовия век. След това селищата са били изоставени в продължение на 600-700 години.

По времето на падането на метеорита в региона са живели около 40-65 хиляди души. Резултатите от радиовъглеродното датиране са показали, че преди около 3700 години постройките от кирпич внезапно са изчезнали, като са се запазили само каменните им основи. Освен това външният слой на много глинени предмети бил разтопен и в него се образували частици стъкло с кристали на цирконий. Това говори за много високи температурни въздействия, сравними с температурата на повърхността на Слънцето.

Библейската легенда разказва, че в района на Мъртво море се намирали градовете Содом и Гомор, които били унищожени от Бог заради непростимите грехове на техните жители.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук