ОТКРИХА СКОРОСТНА ОТСЕЧКА ЗА ТУРЦИЯ

контакти

Откриха 18-километрова отсечка от жп линията Свиленград – турска граница. Това направиха днес служебният премиер Марин Райков и служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев. На събитието присъстваха представители на Национална компания „Железопътна инфраструктура”  /НКЖИ/, турските железници, областната и местна администрация, съобщават от министерството.

„Успешното завършване на проекти като този ще ни даде повече аргументи при кандидатстване за купуване на нови влакове през следващия програмен период на Оперативна програма ”Транспорт”, каза министър Кръстев. По думите му, в рамките на първия изцяло завършен железопътен проект, финансиран по програмата, е построен и най-големият железопътен мост в България. Съоръжението над река Марица е уникално по своята визия и изпълнение, каквото през последните 40 години не е изграждано в България. Мостът е с дължина близо 500 метра, а височината му достига до 7 метра.

Премиерът Марин Райков благодари на всички за добре свършената работа и подчерта важността на проекта за железопътната свързаност между Европа и Азия.

Стойността на договора за строителство е близо 70 млн. лв., а новоизграденото трасе е изцяло електрифицирано и позволява скорости от 160 км/час.

Проект „Електрификация и реконструкция на железопътната линия Свиленград – турска граница” е реализиран със съфинансиране от Кохезионния фонд на Европейския съюз, чрез Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013. Бенефициент по проекта е НКЖИ, а изпълнител – чешката компания „ОХЛ ЖС“ АД. 

Снимка от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. 

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук