ОТКРИХА ПАМЕТНА ПЛОЧА НА ГЕОРГИ ГОРЕЛСКИ. ЩЕ ПЕЯТ И ПЕСНИТЕ МУ

контакти

Паметна плоча на народния певец и дългогодишен учител Георги Горелски бе открита днес в Димитровград. Тя е монтирана на блока, където той е живял, на ул. „Капитан Петко войвода“ 17. Събитието откри Валентина Костова, организатор на читалищната дейност в Община Димитровград. Последва песен на Горелски, в изпълнение на група от читалище „Николай Хайтов“.

georgi-gorelski1Монументът откри председателят на комисията по култура Гроздан Грозев в местния парламент, чието бе и предложението за паметната плоча. Инициатор бе общественикът Малин Димовски, който е и автор на издадена преди няколко години биографична книга за Георги Горелски. В речта си Димовски подчерта приноса за начинанието на бизнесмена Митю Вълчев.

На церемонията спомени за народния певец и учител разказаха негови възпитаници, сред които уредникът на Дом-музей „Пеньо Пенев“ Живка Шишкова, библиотекарят Светла Билярска. Вълнуващи думи сподели и дъщеря му Тамара, която каза, че вече 4-та поредна година в Търнава, родното село на баща й, се организира фестивал на негово име. По този повод Валентина Костова пое ангажимент читалище от Димитровград да подготви репертоар от песните на народния певец, с които да се представи на фестивала в Търнава.

Георги Горелски е роден във врачанското село Търнава през 1934 г. В края на 50-те години се мести в Димитровград. Преподава в СУ „Васил Левски“, където неговото име носи кабинетът по музика. Голяма част от репертоара му е записан в националното радио. Бил е солист на квартет „Тракия“ и димитровградски хорове. Заслуга има към обработването и популяризирането на тракийските народни песни, макар да е северняк. С еднаква лекота изпълнява романси, арии от опери, народни песни. Освен на български, пее на руски, италиански, цигански. Участва в задгранични турнета в Грузия, Германия, Турция, Швейцария, Франция, Русия и др.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук