Откриха официално обновения парк „Марица“

контакти

С рязане на лента кметът на община Димитровград Иво Димов и ръководителят на проекта инж. Клавдия Тончева откриха днес официално ремонтирания парк „Марица”. На събитието присъстваха общински съветници и граждани.

Дейностите в парка бяха изпълнени по проект „Благоустрояване и реконструкция на парк Марица“, на обща стойност 3 894 916.64 лв., от които безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Региони в растеж” по Процедура: „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020-Димитровград”, в размер на 1 786 791.26 лв. и 2 108 125.38 лв. собствено участие на Община Димитровград.

На пресконференция по-рано кметът Иво Димов и ръководителят на проекта инж. Клавдия Тончева отчетоха извършените по проекта дейности.

„Извършени са множество интервенции в парковата среда, с цел обогатяване на функциите и частични реконструкции на част от утвърдените композиционни центрове за отдих в парка.

Обогатени и частично реконструирани са част от съществуващите зони за отдих. Запазена е съществуващата алейна мрежа, която е възстановена и подобрена функционално, чрез  подмяна на асфалтова настилка и нови бордюри. Входното пространство е обновено с нова настилка и нови паркови елементи – монтирани са нови пейки и кошчета.

Изградени са системи за видеонаблюдение и осветление в алеите за разходка, кътовете за отдих и детските площадки. Положени са 2 000м. ел. кабел и 133 бр. лед осветителни тела. Извършено е преасфалтиране на 53 233 кв.м. площ, положени са 11 435 м. нови бордюри и са монтирани нови паркови елементи – кошчета, пейки.

Осигурени са условия за активен отдих, за спорт, атракции и развлечения за деца и възрастни. За целта са обособени зони в отделни участъци от парка, чрез изграждане на две детски площадки, приключенски път, площадка за скейтборд, ролери, тротинетки, фитнес зона на открито.

На детските площадки са изградени пясъчник, монтирани са люлки, комбинирани детски комплекси, клатушка, занимателни панели, въртележки, троен баскетболен кош, чешма, пейки и кошчета за отпадъци и други.

Изпълнена е фитнес площадка с монтирани осем  фитнес уреда. Изграден е Приключенски кът, който е разположен върху пясъчна настилка. Съоръженията са изработени от дървен материал. Предвидени са люлки, катерушки и въжено детско съоръжение.

Площадка за скейтборд е оборудвана със съоръжения с различна сложност и оформление. Зоната за пасивен отдих е из целия парк. Обхваща входното пространство с нова настилка, централните алеи, централен кръгов площад с розета, лабиринт с вечнозелени храсти, геопластика с предвидено затревяване, читалня на открито, ротонда, разположена в края на централната алея, в близост до река Марица”, каза на пресконференция днес кметът на общината Иво Димов.

Той  благодари на екипа и фирмата-изпълнител за свършената работа и допълни, че паркът е едно от най-любимите места за димитровградчани и в резултат на реконструкцията му, той значително обнови визията си, стана още по-красив  и предлага повече удобства за спорт и отдих. Ръководителят на проекта инж. Клавдия Тончева подчерта, че статута на парка налага множество съгласувателни процедури с Министерство на културата, които са забавили целия процес по изпълнението му. Тончева допълни, че ремонтът на парка значително обнови инфраструктурата му, осигури по-добра достъпност и го направи по-привлекателно място за посещения. След откриването, гости и граждани се разходиха в парка, за да разгледат новите съоръжения.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук