ОТКРИХА НОВИЯ ВОДОПРВОД ЗА МЕРИЧЛЕРИ, ТЕКВА В ПОНЕДЕЛНИК

Новият водопровод за Меричлери бе открит днес официално. Той ще реши сериозния проблем от последните години, свързан с водоснабдяването на града, кварталите „Мариино“, „Вулкан“, „Чернконево“ и село Великан.

Лентата прерязаха кметът на Димитровград Иво Димов и управителят на ВиК инж. Петко Ангелов. В церемонията се включиха още кметът на Меричлери Ангел Колев, кметове на населени места и др. Водосвет отслужи архиерейският наместник отец Георги.

Това е една от най-мащабните инвестиции в сектора, заедно с т. нар. Воден цикъл. Решаването на проблема поех в началото на мандата, коментира градоначалникът.

Merichleri-vodoprowod-1Годната питейна вода ще текне от понеделник. Предстои да направим съответните анализи и да съобщим, че водата може да се пие. Станцията е пусната от днес, но в системата има стара вода, обобщи управителят на Водното дружество.

Водопроводът е изграден на два етапа. Първи – от кв. „Мариино“ през „Вулкан“ до „Черноконево“, бе реализиран през 2013 г., с дължина 3059 метра. Втори – от кв. „Черноконево“ до черпателен резервоар на Меричлери, реализиран през 2014/2015 г., с дължина 9300 метра. Двата етапа на проекта решиха проблема със завишените стойности на арсен в Меричлери и Великан.

Същевременно, Община Димитровград води разговори с Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/. От държавата ще се търси финансова подкрепа за включване в системата на два кладенеца, над кв. „Черноконево“. Те от дълги години не се ползват, но са годни за употреба и отговарят на стандартите. Включването на кладенците ще гарантира случаи на нарушено водоподаване от Крумска тераса, захранваща водоема, намиращ се в местност „Габера“. От последния идва водата за Димитровград, трите квартала, Великан и Меричлери.

Ban-ODПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук