Откриха нарушения при отглеждането на канабис от фирма, с издадено разрешение

За отглеждане на растения от рода на конопа в нарушение на Закона за контрол на наркотичните вещества е образувано досъдебно производство в управлението в Димитровград, съобщават от Областната дирекция на МВР – Хасково.

Преди седмица полицаи извършили проверка на нива в землището на село Ябълково, стопанисвана от ООД. На фирмата има издадено разрешение за отглеждане на канабисови растения от Министерството на земеделието, храните и горите, поясняват от дирекцията.

В присъствието на единия от собствениците – 41-годишен хасковлия, служителите установяват, че нивата не се охранява от физическа охрана и няма изградено видеонаблюдение. Освен разрешителното, представителят не предоставил други документи, изискуеми по Закон, а именно – документи, удостоверяващи качеството на посевния материал; фактури за закупуване на семената; заявление за вземане на проби от растенията; копие от опаковките на семената, справка за извършена сеитба и други.

В тази връзка са били предприети незабавни действия – иззети са 2987 култивирани конопени растения, разположени в 80 реда с различна дължина, които са изпратени за експертиза за съдържанието на тетрахидроканабинол в тях. Оказало се, че в 210 от растенията съдържанието му е над допустимото. Работата по случая продължава.

Двама са задържани за отглеждане на канабис

Двама са задържани за отглеждане на канабис в Меричлери, съобщават още от пресслужбата на полицията.

При проведена акция вчера около 19 часа, криминалисти от Районно управление – Димитровград се натъкнали на нива с площ около 460 кв. м. в землището на града, в близост до река Меричлерска, засята с растения от рода на конопа. Около нивата, разположена в гориста местност, били наредени бидони с вода, туби с препарати, обработващи инструменти, маркучи, водни помпи.

На място били двама мъже, които полагали грижи за растенията. Те направили опит да избягат от полицейските служители, но са задържани. Установена е самоличността им – харманлиец на 59 години и димитровградчанин на 43 години, познайник на полицията. След довеждането си в управлението, те признали действията си.

В тази връзка са предприети процесуално-следствени действия по образуваното досъдебно производство. Иззети са 343 култивирани конопени растения с височина от 80 до 110 см. При тестване с полеви наркотест, насажденията са реагирали на високорисковото наркотичното вещество канабис. Мярката на задържане на двамата е до 24 часа.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук