ОТКРИХА ЛЕХИ С ЦВЕТЯ, НАРЕЧЕНИ БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА

контакти

Красиви лехи с цветя посрещнаха посетителите днес при откриването на т. нар. Ботаническа градина в двора на „Дневен център за възрастни хора с увреждания“ /ДЦВХУ/. Изградени са алеи с плочки, цветарник на две нива, поставени са пейки за отдих. Има също засадени широколистни и иглолистни видове, а в лехата за билки – копър и магданоз. Все още не сме засадили голяма част от растителността. Предстои да опаковаме арката с увивни растения, да засадим плодни дръвчета и още широколистни. Екзотични видове нямаме. Всичката растителност трябва да бъде студоустойчива, коментира директорката на ДЦВХУ Елена Тодорова. Градината е на площ 900 кв. м, като на цялото от 2 дка пространство е засят райграс.

Според нея, идеята е да се постигне по-висока социализация на потребителите. Те да участват във всички дейности и така да им се уплътнява ежедневието сред природата. Думите и подкрепи кметът Иво Димов, който заяви, че по това колко е зряло едно общество си личи по работата с хората в неравностойно положение. Той, заедно с няколко потребители, засади кедър, за който се смята, че излъчва положителна енергия.

На откриването бяха дошли и родители на потребители. Те си пожелаха всяка година да има по нещо ново за откриване. Поискаха от кмета да направи допълнителна площадка за игра на открито.

Проектът за градината се реализира по конкурс на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната реда, на стойност 10 000 лв.  За настоящата година общината спечели 7 от 11 проекта за озеленяване по ПУДООСПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук