Откриха зона за непридружени деца бежанци в Харманли

контакти

„Сигурна зона за непридружени деца бежанци“ бе открита в Регистрационно-приемателния център (РПЦ) в Харманли. Сигурната зона е създадена съвместно с Държавната агенция за бежанците, УНИЦЕФ България и Международната организация по миграция (МОМ) България, с подкрепата на Държавния департамент по миграция (SEM) на Швейцария.

На откриването присъства вицепрезидентът Илияна Йотова, която изтъкна в приветствието си активната дейност на Държавната агенция за бежанците. „В грижата за бежанците създадохте стандарти, които са пример в целия Европейски съюз“, заяви тя.

„Присъствието на всички български институции днес показва, че България не бяга от своята отговорност, заедно решаваме проблемите“, посочи Йотова и подчерта, че страната ни е сред първите с най-голям брой непридружени деца бежанци.

Вицепрезидентът заяви, че необходимото законодателство е налице, но често практиката се сблъсква със закона и има доста проблеми за решаване – от идентифицирането на влезлите незаконно в страната деца през намирането на настойници до интеграцията им.

Йотова изрази своите резерви към окончателно приетия наскоро Пакт за миграцията и убежището. „10 години костваше на европейските институции да изготвят това законодателство. Опасявам се, че основната тежест отново ще падне върху държавите от външните граници на ЕС, каквато е България. Принципът на солидарност и релокация няма да проработи и съм убедена, че немалко държави ще предпочетат да платят сума в европейския бюджет, вместо да приемат мигранти“, коментира вицепрезидентът пред журналисти. Тя посочи, че през следващите две години пред България предстои много работа, тъй като не се очаква миграционният поток да стихне предвид военните конфликти по света.

„Днес казваме на децата бежанци, че не са сами, могат да разчитат на нашата протегната ръка, могат да оставят назад ужасите, които са преживели. Обещаваме им сигурност и бъдеще и ги подкрепяме да мечтаят – няма нищо по-страшно на този свят от деца, които не знаят за какво да мечтаят, защото са виждали само войни и разрушения“, подчерта Илияна Йотова.

МВР целенасочено започна специализирана подготовка на полицейските служители, които влизат в първи досег с тези деца към момента на установяването им и идентифицирането им като непридружени. Основна част от обученията бяха реализирани с ценното сътрудничество на представителствата на агенциите на ООН в България“, заяви министър Калин Стоянов по време на церемония по откриване на „Сигурна зона“ за непридружени деца в РПЦ – Харманли.

Той подчерта, че към днешна дата идентифицирането на непридружени малолетни и непълнолетни лица, задържани при опит да преминат нелегално границата ни, е приоритет за всички институции, които осъществяват първоначален прием. Единствено по този начин може да бъдат осигурени защита и адекватни грижи на тези деца.

За пореден път данните от анализа потвърждават трайна тенденция за намаляване на миграционния натиск. От началото на годината до момента 12 хиляди граждани на трети страни са направили опит за незаконно преминаване на границата, за същия период на миналата година те са 42 хиляди. Много по-малко са и случаите на задържания във вътрешността на страната, по-малко са и тези на вход и изход, капацитетът на специалните домове за временно настаняване в  МВР са запълнени до 25 %. Цифрите доказват, че на този етап обстановката е изключително спокойна, коментира министър Калин Стоянов в отговор на журналистически въпрос.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук