ОТКРИХА БЪЛГАРО-ТУРСКИ ФОРУМ И НОВИЯ ПАРКИНГ НА НЕДЕЛЕН ПАЗАР

контакти

Изграденият по трансграничен проект и функциониращ паркинг на Неделния пазар в Димитровград, официално бе открит от кмета Иво Димов и колегата му от турския Узункюпрю -Енис Избилен. Събитието, заедно с Международния форум Как да използваме икономическия потенциал на Българо-Турския трансграничен регион?”,  бележи финала на проекта, изпълняван от двете общини.

Като прекрасно съоръжение в полза на димитровградчани и гостите на неделния пазар определиха домакини и гости модерен паркинг. Всяка година да имаме поводи да се събираме за откриването на такива придобивки, пожела на колегата си Димов. Той пък сподели, че Узункюпрю също се е сдобил с подобно съоръжение, благодарение на европейските средства. Паркингът там обаче е покрит – на 5 нива.  Бил е изоставен до неотдавна, но благодарение на проекта,  основно е ремонтиран и се ползва от хората.

IMG_2021-1 Ефективно използване на икономическия потенциал в българския и турски трансграничен регион бе тема на форума в зала „Гроссето”, открит по-късно от зам. Кмета и ръководител на проекта Светослав Стойков. Изказвания в първия ден от него имаха президентът на изпълнителният борд на Търговско промишлената палата в Узункюпрю Йълмаз Кънбаз и  председателят на общинския съвет д-р Мехмет Акбал.

Районът ни е селскостопански, с производство на земеделска техника и преработка на зърнени храни. Имаме потенциал и с успех можем да си сътрудничим с вас в тези и други сфери. Границата не бива да  разделя бизнеса, а да е само място за преминаване, подчерта Кънбаз. Ефектите върху околната среда и градовете от развитието на търговията пък разгледа общинар № 1 в Узункюпрю, запознавайки българските участници и с дейността на местната власт.

Утре форумът продължава с представяне на Хасковската търговско промишлена палата и проблемите в развитие на икономическия потенциал на България и Турция в спецификацията на трансграничния регион.

baner-wid

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук