Откриват реставрираната къща на Хаджи Димитър

Поводът е 184 години от рождението на революционера

контакти

На 10 май ще бъде официално открита реставрираната къща на Хаджи Димитър в Сливен, съобщи, цитирана от БНТ, местната администрация. Поводът е навършването на 184 години от рождението на революционера.

По-рано през деня по повод годишнината ще бъдат поднесени цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Честванията са част от програмата на Майските дни на културата „Сливенски огньове“.

Къщата бе реставрирана по проект заедно с още няколко емблематични за града туристически обекти с национално значение. Ремонтиран е покривът, извършена е обработка на дървените елементи, възстановена е мазилката, благоустроено е дворното пространство, извършени са ремонт и подмяна на сградните инсталации – електрическа (включително ново осветление), водопровод, канализация, пожароизвестителна система, мълниезащитна инсталация.

Домът на рода Асенови е построен в края на XVIII век в сливенския квартал „Клуцохор“. Музейният комплекс включва къщата и хана към нея, изграден през първата четвърт на XIX век. И двете постройки са били разрушени и възстановени по архивни фотографии, по разкази на жители и роднини на фамилията. Оригиналното място на къщата е било открито по частично запазените стени на характерната за сливенския бит зимна стая и автентичния каменен зид от югоизточната ѝ стена.

В сегашния си вид къщата музей съществува след голям ремонт, извършен през 60-те години на миналия век. Имотът не е бил в добро състояние и за да бъде запазен за поколенията, са били предприети строителните дейности при спазване на конструктивните и архитектурни характеристики на обекта. След основния ремонт през миналия век, през следващите десетилетия не е извършвана съществена поддръжка. Къщата музей „Хаджи Димитър“ отвори врати за посетители на 15 април.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук