ОТИДЕ СИ НИКОЛАЙ ХРИСТОЗОВ, ПОЧЕТЕН ДИМИТРОВГРАДЧАНИН, НОСИТЕЛ НА НАГРАДАТА „П. ПЕНЕВ”

контакти

На 84 години почина почетният димитровградчанин, носител на Националната литературна награда «Пеньо Пенев», поетът и писател Николай Христозов. За кончината му съобщават негови близки.

Николай Христозов е роден на 6. януари 1931 г. в село Раковски, днес част от Димитровград. Завършва гимназия в Хасково и българска филология в Софийския университет. Бил е учител по литература, главен редактор на литературните предавания на Радио София, зам.-главен редактор на списание „Септември“, главен редактор на списание „Обзор“. Бил е и първи зам.-председател на Съюза на българските писатели и председател на Координационния съвет „13 века България“.

През 1958 г. под редакцията на Никола Фурнаджиев издава първата си книга със стихове „Първи песни“. Следват още поетични издания, сред които „Бдение“, „Третата планета“, „Ранено мълчание“, „Сняг в гнездото“, „Черна кутия“, „Вик в есента“ и няколко книги с проза, сред които „По дирята на безследно изчезналите“, достигнала милионен тираж и претворена в телевизионен сериал, „Гарнизонното стрелбище“, „В сянката на планината”. Негови книги са преведени в Русия, Полша, Чехия, Естония, Украйна и Турция

През 1976 г. творецът е удостоен с Националната литературна награда Пеньо Пенев”, а през 1981 г. обявен и за почетен гражданин на Димитровград.

Николай Христозов е носител на наградата на София, наградата на Съюза на преводачите в България, „Златно перо“ на Съюза на българските журналисти и други национални отличия. Освен на Димитровград, той е почетен гражданин на София и Хасково.

Поклонението ще се състои във вторник, 19 май от 14 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук