Отдаване на имоти за станции за електромобили, разглежда ОбС в Димитровград

Предложение от „еМобилити Интернешънъл“ АД е постъпило в Общинска администрация, за развитие на система за градска електромобилност на територията Димитровград. На заседанието си след седмица Общинският съвет ще разгледа внесена от кмета Иво Димов точка, за отдаване под наем на части от имоти – публична общинска собственост, за зарядни станции за електромобили.

В доводите се казва, че проектът осигурява редица преимущества. Реализирането му ще доведе до развитие на алтернативна транспортна структура, предлагане на достъпни услуги за наем на електрически автомобили, онлайн и мобилна система за резервиране и заплащане за наем на множество електромобили, за проверка за свободни станции, резервиране, заплащане и т. н. За подкрепа на проекта от Община Димитровград се иска да осигури две подходящи места за монтиране на зарядни станции – електрифицирани локации, заедно с прилежащите към тях две паркоместа.

За поставянето на зарядните станции има одобрени схеми от главния архитект на Общината, които се намират в районите на булевардите „Димитър Благоев“ и „Георги С. Раковски“. Предстои ОбС да разгледа предложение за отдаване под наем по един квадратен метър на двете места, за срок от 10 години, където да бъдат поставени зарядните станции за електромобили.  Първоначалната тръжна цена е  4,06 лв./кв. м. – месечно /без ДДС/. Точката е под номер 8 от дневния ред на юлското заседание, който може да видите тук.

При положително развитие на нещата, първата станция ще се намира около Водната кула. Втората – между блокове, с номера 6 и 8 на ул. „Христо Смирменски“, но с излаз към бул. „Раковски“. Това уточни Кирчо Кирев, председател на постоянната комисия „ТСУ, строителство и комунални дейности“ в Местния парламент.

Припомняме, че преди около два месеца кметът Иво Димов коментира въпроса за изграждане на зарядни станции за електромобили, покрай темата за електровелосипеди за обществено ползване. В тази връзка проведох разговори с фирма в София, която е готова безвъзмездно да изгради на територията на община Димитровград две такива зарядни станции. От нас се иска да осигурим място за тях, каза тогава градоначалникът.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук