ОТГЛАС: ДИМИТЪР ПЕТРОВ ЗА ОСТАВКИТЕ, ПОЗИЦИИТЕ И ПРОЦЕСИТЕ В БСП

[quote]ВСЕКИ В ПАРТИЯТА ИМА ПРАВОТО ДА ПОСТАВЯ ВЪПРОСИ И ПРЕДЛАГА РЕШЕНИЯ, КАЗВА ЗА ДЕПУТАТ ПЕНЕВА ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ, НО ИМЕТО И ВЪОБЩЕ НЕ СПОМЕНА[/quote]

Димитър Петров е председател на Общинския съвет на БСП – Димитровград от 20 ноември 2005 г. Заместник-председател на Областния съвет на БСП, общински съветник, заместник-председател на местния парламент в Димитровград.

Преди да отговори на въпросите г-н Петров използва случая да благодари на близо 4 500-те жители на община Димитровград, гласували за БСП на евроизборите. Това е над 27% от вота – резултат, най-висок в областта, превишаващ и националния с 8%. 

–         Г-н Петров, оформя ли се, според Вас, твърда опозиция в БСП на национално ниво? Как стои въпросът и в областта?

–         Нито едно ръководство не бива да се притеснява от опозицията си в партията, стига исканията да са добронамерени и целящи преодоляване на проблеми. От друга страна, нито един инакомислещ не би трябвало да се притеснява да изказва мнението  си в рамките на Устава и правилата. Не бива такъв човек да бъде заклеймяван заради позицията си. В тази връзка споделям мнението, че опозицията и на национално, и на областно, и на общинско ниво е оздравителна, когато е продиктувана от чисти намерения.

–         Изненадан ли сте от позицията и действията на народната представителка от Димитровград Жара Пенева, що се отнася до мнението и за промени?

–         Всеки в партията, според Устава, има правото да поставя въпроси, да обсъжда, да предлага алтернативни решения, позиции и да ги отстоява. Това е хубавото и демократичното в БСП.

–         Съгласувана ли е тази позиция с ръководството на БСП в Димитровград, където тя членува, или с Областния съвет, чийто зам.-председател сте?

–         Не е необходимо съгласуване, когато изразяваш личната си позиция. Всички сме достатъчно зрели и отговорни, за да преценяваме действията и постъпките си. Важно е да ги отстояваме, когато смятаме, че сме прави, същевременно, да се съобразяваме с колективното решение, дори и да не съвпада с нашето.

–         Имате ли информация Пенева да членува в дискусионен клуб „Георги Кирков“, който се събира тези дни да коментира политическата обстановка?

–          Не, нямам информация.

–         Според Вас, прави ли са участниците в сбирката на ул. „Лайош Кошут“ в искането си Сергей Станишев да не е председател на БСП?

–         БСП е партия с над 130-годишна история. През всичките тези години тя е била фактор в обществено-политическия живот на България. Нормално е хората да се интересуват от нейното ръководство, какви сигнали и послания ще даде, кой ще бъде председател на Националния съвет. Ние сме голяма партия и вземаме решенията си чрез нашите колективни органи. Конгресът на БСП избира и освобождава членовете на Националния съвет и председателят. Ще се съобразим с очакванията на нашите членове, когато отидем на Конгреса.

–         От какви позиции в БСП – Димитровград би могла да се откаже Жара Пенева? Питам ви по повод обмислянето от нейна страна да подаде оставки от Партиен съвет, Изпълнително бюро, Национален съвет.

–         Този въпрос трябва да зададете на народната представителка.

–         А как ще коментирате появилите се информации, че Станишев ще предложи референдум в БСП за избор на председател?

–         Аз нямам такава информация. Председателят се избира и освобождава от Конгрес.

–         Чувствате ли се местен феодал в партията, за каквито феодали говори Жара Пенева, смятайки, че отреденото им място е дадено даром?

–         Не зная на някого изборното място да е дадено даром. Доверието на хората се печели трудно, задържа се още по-трудно и се губи лесно. Това доверие се отстоява с честни и последователни действия в политиката. В БСП има 4-годишна мандатност на ръководните органи.

–         Как смятате, в създалата се кризисна ситуация ще има ли проблем „Коалиция за България“ при съставянето на листите за предсрочните избори?

–         Не.

–         В Димитровград вече мислите ли за предложения за народни представители?

–         Да. И това отново ще бъде колективно решение на основните партийни организации, Общинската конференция и Областният съвет.

[pullquote_left]Факт е представянето на всички, които излизат от „коритото“ на БСП[/pullquote_left]

–         Преди време, по повод напускането на партията от Георги Първанов и съмишлениците му, заявихте, че БСП е като река, всяко отклонило се поточе пресъхва. Има ли промяна в позицията ви?

–         Няма промяна на позицията ми. Факт е представянето на всички, които излязоха от „коритото“ на БСП.

–         Според изнесени данни, голяма част от твърдия електорат на Левицата не отиде до урните на Евроизборите. Защо стана така и дали ще се повтори това наесен?

–         В Димитровград резултатите са най-високи от цялата област Хасково – над 27%. Това показва, че нашите членове и симпатизанти са гласували и подкрепили лявата идея. Парламентарните, както и местните избори, са заредени с друг вид емоция и очаквания. Убеден съм, че през октомври избирателната активност ще бъде много по-висока. От Парламента хората очакват разрешаването на проблеми, свързани с доходите, трудовата и социалната реализация, образование, здравеопазване. Европейските институции, от друга страна, са твърде далеч и затова избирателната активност бе по-ниска.

[pullquote_left]Нито един социалист не работи в общината или общинските дружества[/pullquote_left]

–         Появяват се мнения, че в определени моменти в ОбС Димитровград БСП и ГЕРБ гласуват като коалиция. Как ще го коментирате?

–         Съветническата група на БСП неведнъж е заявявала своите приоритети през този мандат. Ще ги кажа за пореден път и сега. Ние сме за стабилизиране на общинското здравеопазване и запазване на МБАЛ „Света Екатерина“ като общинска, а не частна. На второ място, пазарът трябва също да си остане общински и да се дава възможност на максимален брой производители и търговци да имат достъп до него. Не на последно място, сме били твърдо против самоцелното разпродаване на общинска собственост, без да са изчерпани другите възможности, които дава законът – за отдаване под наем или арендуване. И когато тези наши виждания се подкрепят от другите партии и коалиции в ОбС, гласуваме заедно в ГЕРБ, с коалиция „Да за Димитровград“, ЕНП, „Лидер“. Винаги сме били против безпринципната конфронтация в Общинския съвет. Предлагали сме и подкрепяли всяко решение, което според нас е добро за Димитровград и жителите му. Още повече, че за основните решения имаме политическата воля на Общински партиен съвет. Не бива да забравяме, че и с гласовете на БСП бе избран председател на ОбС, и той не е от ГЕРБ. Факт е, че нито един социалист не работи в администрацията или в общинските дружества. Факт е, че на последната сесия не подкрепихме 4 от докладните на кмета, защото се разминават с нашите приоритети. Разбира се, факт е нормалното и човешко общуване между съветниците от БСП и всички останали групи. Но това не е повод някой да ни пришие към когото и да е.

–         Населените места остават малко встрани от процесите. Единни ли са там организациите или има напрежение?

–         Няма напрежение в нито една структура. Има болка, че не успяхме да изкараме мандата си, има разочарование от коалиционната ни политика. Има обаче амбицията да се представим достойно на предсрочните избори. Убеден съм, че димитровградчани, първостроителите и техните потомци, тези, които не продават гласа си, ще подкрепят отново лявата идея, ще бъдат за социална и солидарна политика.

office2

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук