Отвъд зримото с новата поетична книга на Димитрина Тончева „33 секунди любов“

контакти

Излезе от печат новата двуезична поетична книга на Димитрина Тончева “33 секунди любов“. Стихосбирката е издадена с подкрепата на Община Димитровград по програмата за финансовото подпомагане на местното книгоиздаване. Отпечатана е в издателство “Лексикон“ под редакторството на Владимир Левчев и превод от български на английски от Анамария Колева. Илюстрациите са дело на друг димитровградчанин, скулптора Гроздан Грозев, а дизайнът на корицата е на Мая Георгиева.

Ако в предишните си четири стихосбирки Дима Тончева е трупала опит и мъдрост, в тази, последната за сега, тя ни ги раздава щедро.

Димитрина Тончева

Зная колко е трудно да погледнеш отвъд зримото, да приглушиш видимото, заради другото. Трудно е, но е два пъти по-трудно  да накараш хората да ти повярват и да погледнат света през твоите сетива. В своите „33 секунди любов“ поетесата ни  кара да направим точно това. И зад привидно всекидневните неща, изплуват образите на  таени дълбоко у всеки човек спомени и очаквания, желания и надежди.

Защото какво е време, щом не е белязано от любовта ( “Все някога“ ); ако най-близките ни хора са най-голямата ни болка и отговорност (“Между мен и майка ми“, “Свободата е виенско колело“  ), то тези, които съдбата е лишила от техните най-близки, са ни още по-голяма отговорност (“Домът за сираци“, “Не се осиновява дете“ ); а трудните пътища към родината и родната страха стават все по-често част от живота ни ( “Задушница“, “Когато ми е трудно“ ) .

Живеем в свят на крайности и противоположности, но как да продължим без да стигнем до отричането и противопоставянето? Ето отговорът на Дима Тончева:

“Мост между два бряга съм:

 на единия – хора без покрив,

на другия – къщи без хора.

Протягам се – едните

при другите да отидат…“

И още:

“ Няма никакво значение

колко си свят или грешен,

голям или малък,

по-важно ми е да знам,

че си някъде там –

в маршрутите на сърцето ми

 и когато обхождам

съчинетите места за обичане,

да олеквам с една тайна

по-малко

и една мечта

повече.“ 

Очаквам с нетърпение премиерата на “33 секунди любов“ и пожелавам на Дима Тончева  и на книгата приятен и успешен път  към читателите!

Иванка ДАНЕВАПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук