ОТБОР ОТ БЕЖАНЦИ ЩЕ УЧАСТВА НА ОЛИМПИАДАТА В РИО

newbeautyОбор от бежанци ще участва в Олимпийските игри 2016 г. в Рио де Жанейро и ще дефилира зад олимпийското знаме на церемонията по откриване на игрите на 5 август. Това обяви президентът на Международния олимпийски комитет /МОК/ Томас Бах, след посещение в лагер за мигранти в Атина. Делегацията ще включва атлети на високо ниво, които ще бъдат определени от МОК, и може да наброява около пет до десет души, уточни Бах.

Те ще дефилират на предпоследно място, преди отбора на Бразилия, уточни той. Идеята е да се отправи послание на надежда и на доверие към бежанците и да се привлече вниманието на света върху съдбата им и върху проблема за съдбата на 60 милиона бежанци в света, обясни той на пресконференция.

След посещение в приемния център за бежанци в Елеонас, където са настанени близо 500 кандидати за убежище и мигранти, Томас Бах приветства забележителната работа на Гърция за прием на пристигащите в страната бежанци. Той обяви също, че щафетата с олимпийския огън, който трябва да бъде запален през април в Олимпия в Пелопонес, ще мине през лагера Елеонас в промишлен квартал на Атина и в нея ще участва един бежанец.

Ние сме тук, за да покажем нашата подкрепа за това, което прави Гърция, и нашата солидарност с бежанците, които толкова страдат, заяви Бах, който разговаря с настанени в лагера бежанци, сред които иранец Фархад Такало, представил се за шампион по стрелба.  Иранецът е изразил надежда да може да тренира в Гърция и е заявил, че е готов да остане в страната, ако му бъдат предоставени възможности.

Такало е поискал също помощ от делегацията на МОК, за да продължи пътя си към Европа, след като маршрутът през Балканите е затворен от ноември за граждани на други страни освен Сирия, Ирак и Афганистан. Искам да отида в Германия или другаде, можете ли да ми помогнете да премина границите на Македония, попитал той чрез преводач Пере Миро, помощник генерален директор, отговарящ за връзките с олимпийското движение. Ние можем да оказваме помощ само за това, което се отнася до спорта, отговорил Миро.

Източник: gong.bg

olea-625-50 banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук