Осъдиха кмета на Узунджово за купуване на гласове

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура /СГП/ от днес, съдът призна за виновен кмета на хасковското село Узунджово Деян Ванчев за купуване на гласове. Наложи му наказание лишаване от свобода за срок от 2 години, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от 4 години, информират от прокуратурата.

Ванчев е осъден за това, че в периода от края на септември 2015 г. до 13.10.2015 г., при условията на продължавано престъпление, като кандидат за кмет на Узунджово, предложил на едно лице сумата от 30 лева и дал на други 5 сумата от по 40 лева, за да упражнят избирателното си право в полза на коалицията, от която е издигнат. Установено е също, че в края на месец септември 2015 г. Деян Ванчев е предоставил имотна облага на две лица, с цел последните да я предадат на други четири лица, притежаващи активно избирателно право, с цел да гласуват в негова полза и в полза на издигналата го коалиция.

Припомняме, че на 21.10.2015 г. главният прокурор Сотир Цацаров внесе до Централната избирателна комисия /ЦИК/ за даване на разрешение Деян Ванчев да бъде привлечен като обвиняем за извършеното от него престъпление против политическите права на гражданите, тъй като Деян Ванчев беше регистриран с решение на ОИК Хасково от 19.09.2015 г. като кандидат за кмет на с. Узунджово, издигнат от коалиция.

След разрешение на ЦИК, Деян Ванчев беше привлечен като обвиняем от СГП и предаден на съд.

Присъдата е на първа инстанция и може да последва обжалване. При потвърждението й, могат да бъдат прекратени правомощията на Ванчев.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук