Оспорват пред съда резултатите от вота за ОбС в Хасково и Димитровград

Образувано е и трето дело, свързано с избора на кмет на свиленградско село

контакти

До момента в Административен съд – Хасково са образува три дела по повод оспорване на изборни резултати, съобщават оттам.

Хасковският административен съд образува адм. дело №1200/2023 г. по жалба на партии и коалиции, против решение от 30.10.2023 г. на Общинска избирателна комисия – Хасково, относно обявяване на избор за общински съветници в община Хасково.

Поради непълна административна преписка, съдът изиска от ОИК – Хасково да я представи по делото.

Жалбата е подадена от КП „Продължаваме Промяната – Демократична България“, ПП „Ние идваме“, КП „БСП за България“, ПП „ВМРО-Българско национално движение“, КП „България на регионите“, ПП „Възраждане“.

По жалба на КП „България на регионите“, Административен съд – Хасково образува и второ дело – № 1204/2023 г. Оспорването е против Решение № 212 от 30.10.2023 г. на ОИК – Димитровград, с което са обявени изборните резултати от проведените на 29.10.2023 г. избори за общински съветници в община Димитровград.

Към момента съдът извършва проверка за редовност и допустимост на жалбата.

Третото дело – № 1206/2023 г., е образувано по жалба на физическо лице, в качеството му на кандидат за кмет на Кметство Студена, община Свиленград, против Решение № 132-МИ/30.10.2023 г. на ОИК – Свиленград относно обявяването за избран за кмет на кметството на съответния кандидат.

Поради установена от съда липса на приложени към жалбата доказателства, обосноваващи активната легитимация на лицето да оспори решението, и неподаването ѝ чрез ОИК – Свиленград, съдът задължи жалбоподателя незабавно след получаване на съобщението за разпореждането по делото, да представи съответните доказателства, а ОИК – Свиленград – да представи в Административен съд – Хасково цялата окомплектована преписка по издаването на оспореното решение, както и други актове и документи във връзка с него.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук