ОСИ СТРАШИЛИЩА СЕ ЗАСЕЛВАТ В ДИМИТРОВГРАД

Страшни оси се заселват в Димитровград. Забелязани са на различни места. Не приличат на обичайните стандартни с жълта и черна краска. Изглеждат упорити и трудно се махат от избраното място. Хората рядко правят опит да ги гонят, тъй като са на рояци и, разлютят ли се, може да стане страшно. Действието с препарати също крие опасност. Не се знае как ще реагират, доколко са агресивни. Изглеждат жилави и непознати като вид. Сражавал съм се с такива. Дори след 5-я удар имам чувството, че се прави на умряла, за да я оставя на мира, разказва за близка среща с насекомите потърпевш. Откъде идват, опасна ли е отровата им, да не би да носят някакви болести, питат се мнозина.

Наша читателка дори ни изпрати снимки. Неканените гости се настанили на нейната тераса. Отсъствали от апартамента няколко дни със семейството. След като се върнали, видели осите накачили щипките по простора. Строяли необезпокоявани гнездо. С тях била и осата майка. Първоначално имахме идея да я унищожим, но не знаехме как ще реагират останалите, споделя жината. През деня ги нямало, вечерта се връщали. Използвали момент докато летят из града, за да премахнат щипките. След това изчезнали. Явно отишли да притесняват някой друг.

По информация от интернет, се изясни донякъде, че става въпрос за вид риещи оси.  В миналото видът е бил разпространен в Централна и Южна Азия. Първата документирана среща с тях в Европа е от 1979 г. Изграждат гнезда от кал обикновено по стените на сгради.Установяват се също така в стари мебели и натрупани непотребни вещи. Всяко гнездо е пълно с живи парализирани паяци, служещи за храна на ларвите. Не са агресивни, ако не бъдат закачани. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук