„Осем хилядолетна история“ представят в музея

„ОСЕМ ХИЛЯДОЛЕТНА ИСТОРИЯ” е името на най-новата изложба, която ще бъде представена в зала „Археология” на Исторически музей Димитровград, съобщават от Общината. Откриването ще е на 5 май /четвъртък/ от  17,30 часа.

Експозицията представя историята на района от неолита до идването на османските турци, по нови археологически данни. В нея са включени над 400 предмета от различни епохи, всяка една от които е представена с находки от най-добре проучените обекти към този момент.

Изложбата тематично е разделена на четири големи модула – Праистория, Медна, Бронзова и Желязна епоха, Античност и Средновековие.

Специално място е отделено на един от най-интересните и добре проучени обекти на територията на общината в местност „Жельова чешма“, в  село Крепост. В района на практика животът започнал от неолита, в края на ІV в. пр. Хр. е създадено обручище с почит към Тракийския конник, което по късно се трансформира в християнско култово средище.

В тази изложба за първи път в Димитровград ще бъдат представени новите археологически находки, открити на „Светилище на нимфите” край  село Каснаково.  Наред сред популярните вече скулптури на жрица на богинята Изида и глава на сатир, може да се види и колективна монетна находка от почти 160 бронзови монети.

В “ОСЕМ ХИЛЯДОЛЕТНА ИСТОРИЯ” пак за пръв път са включени и предмети, открити  при спасителни археологически проучвания на автомагистрала „Марица” край село Великан. Сред по интересните от тях са биметална фибула, прешлени за вретено, средновековни накити, печат, пръстен печат, копчета, колани токи, керамични съдове и др.

Автор на изложбата е Нели Кръстева, уредник – зав. отдел „Археология” в Исторически музей – Димитровград. В нея са използвани снимки на Славян Костов, Николай Добрев, Ясен Кирилов и Христо Тотев.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук