8 фактора за добро здраве представи диетолог

Днешните болести са болести на цивилизацията и стила на живот, казва Дарина Ангелова

Доброто здраве зависи от добрите навици. Има 8 основни фактора, от които то зависи – храната, напитките, движението, слънцето, въздържанието, почивката, чистият въздух, стресът. Това коментира в Димитровград, в лекция в библиотеката, диетологът Дарина Ангелова, която ще има такава и тази вечер.

Днешните болести са болести на цивилизацията, свързани със стила ни на живот. Преди стотина и повече години е имало епидемии и инфекциозни заболявания, като едра шарка, холера, бяс и други, които са вече овладени. Днес това са инфаркт, инсулт, рак, диабет, високо кръвно налягане. Всички тези заболявания са свързани с това, с което се храним, пием, правим или не правим с нашето тяло. Грам профилактика спестява килограм лечение, сподели Ангелова. В лекцията си тя съвсем накратко засегна храни като месото и млечните продукти, подчертавайки, че консумацията трябва да е ограничена.

Идеални групи храни и напитки

Ние сме това, което ядем. Има 5 идеални групи храни, наречени диетата на третото хилядолетие. Те носят най-малко рискове за здравето и храните, които зареждат с всички най-важни хранителни вещества. Това са – плодове, зеленчуци, сурови ядки, бобови, пълнозърнести храни – нерафинирани /без бяло брашно, бял ориз, бяла захар…/. Трябва да се има предвид, че днес хората количествено се прехрванват, качествено се недохранват.

При фактора с напитките, на първо място е водата. Тя, по правило, трябва да е в количества – 30 милилитра на килограм тегло, например, ако тежим 70 кг, трябва да пием по 2,1 литра на ден. Вода не бива да се пие по време на хранене, а половин час преди това и час и половина след това. Подходящи напитки са още фреш, чай, смути.

Движението разширява 10 пъти кръвоносните съдове

Движението – следващият фактор, може да замени всяко лекарство, но лекарството не може да замени движението. Когато се движим, кръвоносните съдове се разширяват 10 пъти и до клетките достига достатъчно кислород и хранителни вещества, изхвърлят се и токсини. Ходенето пеша е най-полезно и лесно, препоръчвано по час на ден, в съчетание с различни разтегателни упражнения. Добре е движението да става на слънце.

Именно слънцето поредният фактор.То унищожава всички видове микроорганизми, вируси, бактерии, гъбички. Там, където слънце не влиза, болест не излиза.

Избягвайте хранения между храненията

Факторът въздържание. Трябва да изключим алкохола, цигарите, енергийните напитки. Специално за алкохола, бе цитирано изследване на проф. Асен Златаров. След провеждането му, той написал две изречения: Алкохолът, във всичките му форми и в най-малките му дози – убива еднакво тежко както единичната клетка, така и целият организъм. Алкохолът е враг на човешкото здраве и човешкото щастие. Въздържанието включва ограничаване от вредните неща и умерено ползване на полезните. Между храненията трябва да има 4-5 часа интервал, избягвайки хранения между храненията.

Важен ген започва работа, когато слънцето залезе. Стресът може да ни кали

Факторът почивка, особено сънят. Най-ценен е сънят преди полунощ, предвид сериозен и важен ген, работещ в тялото – Б53.Той започва работа, когато слънцето залезе и е много активен между 21:00 и 24:00 часа. В това време той поправя всички болни и изморени клетки, а в 24:00 часа започва деленето на клетките. Ако си легнем към 22:00 часа, генът ще свърши достатъчно работа. Ако обаче си легнем по-късно, започва деленето на болни клетки.

Седмият фактор е чистият въздух, за който нещата са ясни. Известно е, че трябва да проветряваме по-често, да правим излети, разходки, да избягваме задимени пространства.

Осмият фактор е стресът. Стресът може да ни доведе до разболяване и депресии, но може да ни направи по-силни и устойчиви, да ни кали, като спорта. Учените установяват, че най-добре със стреса се справят вярващите хора, които разчитат и на Бога, коментира в лекцията си диетологът.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук