Освобождаване на зам.-председателя на ОбС – Димитровград поиска сесийна група. Оцеля

С 8 гласа „за“, 9 „против“ и 8 „въздържали“ се настояването на „Движение Заедно за промяна“ остана без резултат

контакти

Огън и жупел се посипа по зам.-председателя на Общинския съвет в Димитровград с емоционално искане за освобождаването му. Под предложението, внесено в Местния парламент се бе подписала цялата група на “Движение Заедно за промяна”, чийто представител Калина Монева отдавна настоява за такъв акт от юрисконсулта на ТЕЦ „Марица 3“ Юлиян Семерджиев. Но след като до момента резултат не бе постигнат, сесийната група на ДЗП официално поиска освобождаването му, с решение на ОбС.

От известно време нашата община има сериозни проблеми с чистотата на въздуха. Те започнаха и се задълбочиха с пускането в експлоатацията на ТЕЦ Марица 3. Гражданското общество не остана безучастно и се включи в протестни акции и сдружения в социалните групи. Никой, в това число и министерството на околната среда и водите, не отрича за съществуващия сериозен проблем.

През цялото това време, от установяването на проблема, има един човек, който безрезервно защитава позицията на ТЕЦ Марица 3 и е застанал като Матросов на амбразурата, със своите твърдения в медиите, мотивират искането съветниците от „Движение Заедно за промяна“, с посочване на това, пред коя медия, какво е говорил юрисконсултът на ТЕЦ-а, в негова защита.

Нито веднъж г-н Семерджиев не каза – аз, като зам.председател на Общинския съвет ще бъда на протеста с хората от общината и ще отидем и ще установим от къде е замърсяването. Нито веднъж той, когато изпълняваше длъжността председател на ОбС, не застана на страната на жителите на общината.

Затова ние смятаме, че г-н Семерджиев няма моралното право да бъде зам.-председател на ОбС Димитровград, категорични са в докладната хората от ДЗП, с предложение Общинският съвет да освободи Юлиян Семерджиев от поста заместник-председател.

Почти час дискусия предизвика докладната в юлското заседание на димитровградския местен парламент, но, в крайна сметка Семерджиев оцеля на поста.

Самият той заяви, че е абсолютно несправедливо единствено тази централа да бъде обвинявана за замърсяването на Димитровград. Ако има допуснато превишаването на праговете със серен диоксид, трябва да се вземе предвид, че в региона оперират най-големите въглищни мощности на Балканите. Затова отговорността трябва да бъде пропорционална. Не е редно най-малката централа в района да понесе най-голямата отговорност, само защото не е държавна и не е американска.

Тази истина си заслужава да бъде казана и аз не се притеснявам да поема последиците от това, че се осмелявам да я кажа, защити Семерджиев предприятието си. Според него, наложително е общинските съветници и жителите на община Димитровград да бъдат запознати с всички факти и обстоятелства за екологичната обстановка.

Мога да уверя гражданите, че работата на ТЕЦ – „Марица 3“ не застрашава здравето им. Също така ги призовавам да не са поддават на множеството внушения. За съжаление има национални и местни политико-икономически структури, които умишлено спекулират, с цел да извлекат дивиденти от страховете на хората. Да, ТЕЦ – „Марица 3“ не е на 100% екологично чисто предприятие, но всички ние трябва да си дадем сметка, че пушекът от комина не винаги означава проблем с екологията. Той означава, също така, работеща местна икономика, добавена стойност за региона, работа и препитание за множество хора, гаранция за енергийна обезпеченост. Нека всеки сам си отговори заслужава ли си запазването на това стратегическо производство на територията на нашата община или да бъде поредното предприятие, безвъзвратно изчезнало от града. Считам, че интересите на Централата и на Димитровград не са противоположни, а точно обратното – общината има полза от това на нейна територия едно енергийно предприятие, особено във времена на енергийна криза, която тепърва набира скорост в Европа и, за съжаление, последиците от която в България ще бъдат изключително тежки, категоричен бе Юлиян Семерджиев, поставяйки в друг контекст искането за освобождаването му.

Което предизвика Калина Монева от „Движение Заедно за промяна“, да забележи, че зам.-председателя на Местния парламент, през цялото време говори за интересите на ТЕЦ-а, а не на жителите на Димитровград, макар финалът на неговите думи да бе именно такъв – че те не са противоположни. Съветничката упрекна Семерджиев, че, като заместник-председател на Общинския съвет нито веднъж не е присъствал на гражданските протести срещу замърсяванията и не е направил опит да установи произходът им.

В дебата се включиха съветниците от БСП Сашо Спасов и Николай Янев, кметът на общината Иво Димов, председателят на ОбС Гергана Кръстева. Общото бе, че важното е не разделение на местните парламентаристи и гражданите, а обединение и разум в стремежа проблемите с екологията да бъдат решени от компетентните институции в държавата.

В крайна сметка, стигна се до гласуване за освобождаване или не на зам.-председателя на ОбС Юлиян Семерджиев. С 8 гласа „за“, колкото са вносителите на предложението, 9 – „против“ и 8 „въздържали се“ местните парламентаристи го оставиха на поста.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук