Освободиха шофьор, обвинен в контрабанда на хероин за 16 млн. лева

контакти

Турски шофьор на товарен автомобил, обвинен в контрабанда на 402 кг хероин за 16 727 377 лв., е бил освободен от ареста. Причината е, че не са открити доказателства той да има отношение към хероина. Наркотикът е открит при проверка на Капитан Андреево в средата на април месец в 156 спални матраци, превозвани в товарния автомобил, разпределен в 618 пакета с лентова форма.

Пловдивският апелативен съд отмени определение на Окръжен съд – Хасково, с което е отказано да се измени мярката за неотклонение „задържане под стража“. Обвиняемият беше освободен без мярка за неотклонение и пуснат на свобода още в съдебната зала.

Водачът е задържан на 19 април тази година. Повдигнато му е обвинение, че пренесъл хероина от Турция в България. Наркотикът бил поставен в лентовидни пакети, скрити в спални матраци, като имитирали една обща конструкция с матрака по подобие на подматрачна рамка. След поставянето на лентовидните пакети с хероина, матраците били зашити и опаковани фабрично в найлонови пликове.

Според показанията на митническите служители, които извършили проверка на товара, шевът и опаковането са изпълнени така, че да не пораждат съмнения за нарушена фабрична изработка и опаковка.

Обвиняемият заявява пред съда, че не е знаел, че в превозвания от него товар има укрито наркотично вещество. Апелативните съдии приеха, че през почти три месеца протекло досъдебно производство няма нито едно доказателство, което да оборва твърдението на обвиняемия за незнание относно превозвания хероин. Напротив, налице са множество доказателства, които кореспондират с така заявеното от него.

Обстоятелствата кореспондират със заявеното от обвиняемия, че той е действал със съзнанието, че превозва матраци от Иран към Република Румъния. Към мястото за натоварването им е бил насочен от работодателя си, който му изпратил и локацията за товарене на стоката. Според митническите служители, извършили проверката, на която шофьорът присъствал лично, той бил изненадан от намирането на пакетите и се притеснил.

Според апелативните съдии, няма доказателства, които да установяват обвиняемият да е знаел, че в превозваните от него фабрично изработени и опаковани матраци е укрито наркотично вещество, информират от Апелативен съд – Пловдив.

Оттам подчертават, че наличието на обосновано предположение за авторството на разследваното престъпление е основен стандарт за допустимо действие, на която и да е мярка за неотклонение. Отсъствието му формира извод за недопустимо действие на каквато и да е мярка за процесуална принуда спрямо обвиняемия. За това той беше освободен без никакво мярка за неотклонение.

Определението на Апелативния съд е окончателно. Оттам уточняват следното: съгласно чл. 16 от НПК, обвиняемият се счита за невинен до завършване на наказателното производство с влязла в сила присъда.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук