ОСВЕЩАВАТ И РАЗДАВАТ 100 БУРКАНА С МЕД В ЧЕРНОГОРОВО В ДЕНЯ НА ПЧЕЛАРИТЕ

контакти

newbeauty100 буркана с мед ще бъдат оставени тази вечер в църквата „Свери Харалампий в Черногорово. Той ще бъде раздаден утре, в деня на светеца, на миряните, информира кметът на димитровградското село Живко Янков.

На 10 февруари отбелязваме Деня на пчеларите. Тогава е и храмовият празник на Черногорово. През 2016 г. се навършват 153 години от основаването на църквата, което я прави най-старата, на територията на община Димитровград.

Бяхме решили да направим курбан, но се пада ден на пост. Затова решихме да почетем празника с мед, който да дарим. Свързахме се с производители, които осигуриха 100-те буркана. Поверието е, че когато медът престои в църквата вечерта, преди деня на Свети Харалампий, той придобива лечебни свойства, разказа Живко Янков.

Храмовият празник на 10 февруари започва с литургия. Тя ще бъде отслужена от архиерейския наместник свещеноиконом Георги Тодев.

Свети Харалампий се почита като господар на всички болести. Той бил епископ в Магнезия, Мала Азия, смел проповедник на вярата. Изправен на съд, напразно бил увещаван да се поклони на идолите.

Харалампий бил предаден на мъчения, но раните му заздравявали. Мнозина езичници, като гледали твърдостта на вярата му, повярвали. Осъден на посичане, светията издъхнал, преди мечът да го докосне. Това станало през 198 година, когато той бил на 113 г.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

  1. „Най-старата църква на територията на Димитровградска община, „Свети Георги Победоносец“ в с. Горски извор е построена през 1854г. Стенописите на храма са с висока художествена стойност. Знае се, че главен зограф е бил Георги Данчов Луков (Попгеоргиев) от Чирпан.

    Църквата е паметник на културата с национално значение от 1964г.“
    Църквата в Горски извор е с 9 години по- стара от тази в Черногорово.Когато публикувате „новини“ ,първо проверявайте ,а не копирайте лъжи…Все пак най-важното е да се казва истината!

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук